Teknoloji

Apple iOS 8 tanıtıldı

Apple’ın iPhone, iPad ve iPod touch cihazlarında çalışan iOS işletim sistemi başlangıcından beri en büyük değişikliği iOS 7 ile birlikte görmüştü. Bugün duyurulan iOS 8 ile birlikte iOS 7’nin açtığı yolda ilerleme devam ediyor.

ios-8-020614

Bu yılın WWDC etkinliğinin teması OS X ve iOS cihazları arasında süreklilik olacak gibi görünüyor. OS X 10.10 Yosemite ile birlikte Apple Mac ve iOS cihazları arasında AirDrop dosya transferlerine izin veriyor. Ancak bundan da öte, Handoff ile birlikte telefon ve masaüstü arasındaki süreklilik artırılıyor. Bundan böyle SMS mesajlarınızı ve telefon görüşmelerinizi bilgisayardan yönetmeniz mümkün oluyor. Bir web sayfasında telefon numarası görürseniz, onun üzerine tıklayarak Mac üzerinden konuşmanız imkan dahilinde olacak.

iOS 8 ile birlikte uzun zamandır beklenen widget desteği Apple’ın mobil işletim sistemine geliyor. Üçüncü taraf uygulamaların da Bildirim Merkezi içine widget, yani bileşen eklemelerine izin verilecek. Her ne kadar widget’ler hâlâ ana ekranda bulunmuyor olsalar da, etkileşime açık olmaları onları Android’deki benzerlerine bir adım yaklaştırılıyor. WWDC açılış toplantısı sırasında bir eBay açık artırmasına bileşen üzerinden nasıl teklif verilebileceği gösterildi.

Health ve Family Sharing de iOS 8’in önemli iki yeniliği arasında bulunuyor. Health Apple’ın geniş kapsamlı sağlık tarama servisi HealthKit’e bağlı olan mobil uygulamanın adı. HealthKit ile üçüncü taraf egzersiz uygulamalarından veri çekimi gerçekleştirilebiliyor ve elde edilen verilere sağlık personeli erişebiliyor. Family Sharing ile de Apple’ın ilk kez iTunes’tan yapılan satın almaların paylaşılmasına izin verdiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra takvimler, grup mesajları ve benzerleri de paylaşılanlar arasında yer alıyor. Eğer bir aile üyesi belirli bir uygulamaya erişmek isterse, bunun bildirimi size gösterilecek.

Tim Cook iOS 8’i büyük bir sürüm olarak tanımladı, hem tonlarca yeni özelliğiyle son kullanıcılar için hem de sunduğu imkanlarla geliştiriciler için ayrı ayrı hikayeleri olduğunu kaydetti. Kullanıcı tarafından başlanacak olursa, gelen mesajlara doğrudan bildirim merkezi içinden cevap vermek mümkün olacak, açık olan uygulamadan çıkmak zorunlu olmayacak.

Bildirimlerin cevaplanması kilit ekranı üzerinden de gerçekleştirilecek. iOS 8’in özelliklerini WWDC 2014 açılış toplantısı sahnesinde tanıtan Apple üst düzey yöneticisi Craig Federighi bir takvim etkinliği davetini telefonun kilidini kaldırmadan cevapladı. Buna ek olarak üçüncü taraf uygulamalar da bu bildirim cevaplama imkanından yararlanacak. Facebook etiketleme aktivitesine bildirim merkezi üzerinden onay verilmesi de sunum sırasında gösterilenler arasında yer aldı.

Ana ekran tuşuna iki kez basmak uygulama geçiş ekranını getiriyor. Ayrıca bu ekranda bundan böyle iletişim kurulan son kişiler de görünecek. Spotlight arama motoru da güncellendi, bundan böyle sadece cihazdaki uygulamalarda değil, cihazda yüklü olmayan uygulamalar için de arama yapmak mümkün olacak. Filmler, haberler, Wikipedia başlıkları da Spotlight’ın arama sonuçlarına dahil ediliyor.

Craig Federighi’nin söylediğine göre Mesajlar iOS’in en fazla kullanılan uygulamalarından bir tanesi ve önemli yenilikler barındırıyor. Bundan böyle konuşmaları başlıklandırmak ve onları daha iyi şekilde yönetmek mümkün olacak. Kullanıcının ilgisinin kalmadığı konuları takip etmeyi bırakması da bunlar arasında yer alıyor. Sesli ve görüntülü mesajlar da Mesajlar’a dahil ediliyor. Uygulama içinde yer alan bir kısayol sayesinde kolaylıkla sesli veya görüntülü mesaj kaydetmek mümkün olacak. QuickType olarak adlandırılan SwiftKey benzeri yazı tahmin teknolojisi sayesinde klavyede yazı yazmak daha hızlı hâle gelecek.

Fotoğraflar uygulamasında da kapsamlı değişiklikler yapıldı. Bütün fotoğraflar ve üzerinde yapılan düzenlemeler tüm cihazlar arasında paylaştırılıyor. Böylelikle bir iPhone ile çekilen ve düzenlenen bir fotoğraf üzerindeki değişiklikler iPad’de geri alınabiliyor veya üzerine yeni değişiklikler eklenebiliyor.

Siri bundan böyle “hey Siri” sesli komutuyla açılabilecek. Sesli asistana Shazam şarkı tanıma işlevi ve iTunes’tan satın alma imkanları eklendi. Ayrıca 22 yeni dikte dili daha iOS 8 ile geliyor.

Touch ID de geliştiricilerin erişimine açıldı. Bundan böyle üçüncü taraf uygulamaların kilidinin açılması veya kimlik doğrulamasında da parmak izi tarayıcısı kullanılabilecek.

iOS App Store’da yapılan en önemli değişiklikler arasında uygulamaların ön izlenmesi veya indirimli paketler içinde birden fazla uygulamanın sunulması yer alıyor. TestFlight olarak adlandırılan bir App Store işlevi de geliştiricilerin iOS kullanıcılarını beta testçileri olarak, uygulamanın yayınlanmasından önce görevlendirmesine imkan tanıyacak.

iOS 8 bugünden itibaren beta olarak sunulacak. Genel dağıtım da sonbaharda gerçekleşecek. iOS 8’in destekleyeceği en eski iOS cihazları iPhone 4S, beşinci nesil iPod touch ve iPad 2 olarak sıralanıyor.

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER