Manşetler

Apple iOS 7 baştan aşağı yenilenmiş tasarımla geliyor

Apple’ın yazılım arayüzünden de sorumlu kişi yaptığı Jonathan Ive’nin yönetiminde yeniden tasarlanan iOS 7, WWDC 2013’ün açılış toplantısıyla birlikte ortaya çıktı. Yeni işletim sistemi baştan aşağı yenilenmiş bir kullanıcı arayüzüyle karşımıza çıkıyor. Böylelikle iOS, birinci nesil iPhone’un çıktığı 2007 yılından bu yana ilk kez bu kadar kapsamlı bir değişiklikten geçmiş oluyor.

apple-ios-7-7

Apple uzun zamandır merakla beklenen iOS 7’yi bugün başlayan WWDC 2013 geleneksel geliştirici konferansının açılış toplantısında tanıttı. Apple’ın mobil işletim sistemi birinci nesil iPhone’un çıkışından bu yana ilk kez bu kadar kapsamlı yenilikten geçiyor. Yeni tasarım daha keskin hatları, daha yalın ikonları, daha ince yazı tipleri, yeni bir kilit açma işlevi ve en sık kullanılan ayarlara hızlı şekilde erişimi mümkün kılan yeni bir kontrol paneliyle birlikte geliyor. iOS 7’de ön yüklü uygulamalar da yeniden tasarlanmış, bunların arasında yeni Yahoo Hava Durumu uygulamasını andıran hava durumu uygulaması da yer alıyor.

apple-ios-7-1

Apple’ın tasarımdan sorumlu şefi Jony Ive tüm ikonların yeni bir renk paletiyle yeniden tasarlandığına dikkat çekti. Düz, kontrastı yüksek olmayan tasarım iOS 7’nin temelini oluşturuyor; butonlardan düğmelere kadar her bir unsur modernleştirildi ve daha yalın hâle getirildi. Takvim, telefon, mesajlar, Game Center ve diğer tüm uygulamaların günlük hayatın unsurlarından ilham alan tasarımları kaldırıldı; her biri işleve odaklanan ve düz görünümler kazandı. Sinyal çubuklarının yerini de bir dizi nokta aldı.

iOS 7’de çoklu görev sistemi baştan aşağı yenilendi, kart tabanlı yeni bir görünüm sunuluyor. Hızlı erişim menüsünün işlevini tamamlayan bu çoklu görev arayüzü Android cihazlarında gördüğümüz çoklu görev ekranlarını andırıyor. Klasörler ise artık sınırsız sayıda uygulamayı içerebiliyor, eskinin 12 ila 16 arasındaki sınırın kaldırılması birçok kişiyi memnun edecektir. Bildirim Merkezi de yeniden tasarlandı, bir seferde kaç tane bildirimin aynı anda görüntülenebileceği ve Bildirim Merkezinin kilit ekranından erişilebilir olması da iOS 7’nin yenilikleri arasında bulunuyor.

apple-ios-7-2

Kontrol Merkezi, tahmin ediyoruz ki, iOS kullanıcılarının uzun zamandır özlemini duyduğu özelliklerin başında geliyordur. En sık kullanılan ayarların bir araya toplandığı ve yukarı sürükleyerek açılan bu menü içinde uçuş modu, Wi-Fi, Bluetooth, el feneri, ekran parlaklık ayarı ve bunun gibi işlevlerin kontrol imkanı mümkün oluyor.

Çoklu görev desteği de genişletildi; daha önce sadece belirli servisler ve Apple’ın önceden yüklediği kendi uygulamaları için çoklu görev desteği sunulurken artık tüm uygulamalar çoklu görev desteğinden yararlanabilecek. Apple yeni özelliklerin uygulamaların arka planda çalışmasına izin vereceğini ve bunun pil ömrüne de herhangi bir olumsuz etkisi bulunmayacağını kaydetti. Ayrıca belirli uygulamaların günün belirli zamanlarında veya kablosuz bağlantının güçlü olduğu durumlarda otomatik olarak güncellenmesi gibi akıllı özellikler de iOS 7’de yer alıyor. İtme bildirimleri de uygulamaların arka planda güncellenmesini tetikleyebiliyor, böylelikle uygulamayı açtığınızda güncellemesini beklemeden, en taze içeriklerle yüklendiğini görme fırsatı elde ediyorsunuz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çoklu görev arayüzü de kart temelli yapısıyla dikkat çekiyor.

apple-ios-7-15

Apple’ın Safari mobil internet tarayıcısı da tam ekranda gezinme, çoklu görev hareketleriyle navigasyon, kart destesi görünümlü sekme düzeni gibi yeniliklerle dikkat çekiyor. Öte yandan ayrı olan arama çubuğu kaldırılmış, artık hem URL hem de anahtar kelime için tek bir çubuk kullanılıyor.

AirDrop da iOS 7’nin en önemli yeniliklerinden biri olarak dikkat çekiyor. iOS kullanıcılarına Kontrol Merkezi üzerinden diğer iOS kullanıcılarıyla içerik paylaşım imkanı sunan bu işlev iPhone 5, beşinci nesil iPod touch, dördüncü nesil iPad ve iPad mini üzerinde çalışacak.

Kamera da yenilenmiş kullanıcı arayüzü ve filtrelerle geliyor. Fotoğraflar uygulaması da güncelleniyor, diğer ön yüklü uygulamalar gibi düz tasarımla karşımıza çıkıyor. Fotoğrafları tarihe bağlı olarak görüntüleme dikkat çekici özellikler arasında yer alıyor, bu sayede tek bir yıl içinde çekilen tüm fotoğrafları bile toplu olarak görmek mümkün oluyor. Parmağınızı görüntülerden oluşan ızgara üzerinde sürüklediğinizde de fotoğrafların önizleme versiyonları karşınıza çıkıyor. Öte yandan sadece fotoğrafları değil, videoları da bundan böyle Fotoğraflar uygulaması aracılığıyla iCloud üzerinden paylaşabileceksiniz.

apple-ios-7-17

Siri de iOS 7’de yenilenmiş bir kullanıcı arayüzü ve yenilenmiş insan sesleriyle kullanıcıların karşısına çıkıyor. İngilizce, Fransızca ve Almanca için yeni sesler sunulurken diğer diller için de gelecekte yeni sesler sunulacak. Siri bundan böyle Bluetooth’u kapatıp açma veya parlaklığı ayarlama gibi işlevleri de yerine getirecek. Ayrıca servis Twitter, Bing ve Wikipedia üzerinden arama yapma ve daha fazla bilgi getirme imkanı da verecek.

iOS’in otomobilde kullanım işlevleri de iOS 7 ile birlikte epey artırılacak gibi görünüyor. 2014 yılında çıkacak çeşitli modellerde iOS’i kontrol panelinde görmek mümkün olacak. Çağrı cevaplama, müzik çalma, navigasyondan yararlanma gibi işlevleri Siri’nin de yardımıyla araç içinde kolaylıkla kullanmak mümkün olacak.

App Store da konuma göre popüler olan uygulamaları gösterme yeteneği kazanıyor. Örneğin bir müzedeyseniz, buraya özel popüler uygulamaları görme fırsatına sahip olacaksınız. Ayrıca arka planda otomatik uygulama güncellemeleri de iOS 7’de App Store’un kazanacağı önemli yeniliklerden biri olarak dikkat çekiyor.

apple-ios-7-18

iOS 7 ile birlikte gelen en büyük yeniliklerden bir tanesi de yenilenmiş müzik uygulaması. Yenilenmiş kullanıcı arayüzüne ve Apple’ın yeni iTunes Radio servisine ev sahipliği yapan bu uygulama ile iOS cihazlarında müzik dinleme keyfi daha da artacaktır. Spotify, Rdio, Google Music All Access gibi yurt dışında faaliyet gösteren popüler müzik dinleme servislerine rakip olarak geliştirilen iTunes Radio isteğe göre şarkı dinleme, belirli şarkı, sanatçı, albüm veya türe göre radyo istasyonları oluşturma gibi işlevler sunuyor. iTunes Radio iPhone, iPod touch, iPad ve aynı zamanda PC ve Mac’teki iTunes üzerinde çalışacak. Servis ilk etapta ABD’de faaliyete geçirilecek; reklamlı servis ücretsiz olacak. Ayrıca iTunes Match aboneleri bu servisten reklamsız şekilde yararlanabilecek.

iOS 7’nin diğer önemli yenilikleri arasında cihazlar arasında bildirimlerin eşzamanlanması, FaceTime ile Wi-Fi üzerinden sesli görüşme yapma, Mail uygulamasında daha iyi arama işlevi; telefon görüşmelerini, FaceTime aramalarını ve mesajları engellemeyi sağlayan özellik de bulunuyor.

Apple’ın kayıtlı iOS yazılım geliştiricileri iPhone’a özel iOS 7 beta sürümünü bugün itibarıyla indirebilecek. Tabii ki, bu bizim zaman dilimimize göre gece 12 sonrasına, yani ertesi güne kayabilir. iOS 7’nin nihai sürümü önümüzdeki sonbaharda yayınlanacak. iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, üçüncü ve dördüncü nesil iPad, iPad mini ve beşinci nesil iPod touch’a bu işletim sistemi yüklenebilecek.

Galeri: iOS 7 Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1255]

İLGİLİ HABERLER