ManşetlerTeknoloji

Apple iOS 27 ile iPhone deneyimini değiştirecek yapay zekâ özellikleri hazırlıyor

ios 27

Apple’ın yapay zekâ tarafındaki çalışmaları, Apple Intelligence duyurusundan bu yana beklentilerin gerisinde kalan başlıklardan biri olmuştu. Şirketin özellikle üretken yapay zekâ konusunda Android ekosistemindeki rakiplerinin hızına yetişemediği yönündeki değerlendirmeler sürerken, Bloomberg tarafından paylaşılan yeni bilgiler iOS 27 ile birlikte bu alanda daha görünür yeniliklerin geleceğini gösteriyor. Aktarılan bilgilere göre Apple, hâlihazırda iOS 26 içinde yer alan “Yazım Araçları” özelliklerini daha erişilebilir hâle getirmeyi ve günlük kullanımda daha fazla öne çıkarmayı hedefliyor. Bunun yanında Siri entegrasyonu, yazım denetimi ve yapay zekâ destekli kestirme oluşturma gibi yeni araçların da sistemin önemli parçaları arasında yer alacağı belirtiliyor.

Bloomberg’in haberine göre, Apple mevcut Yazım Araçları deneyimini yalnızca birkaç menü içinde kalan bir özellik olmaktan çıkarıp doğrudan klavye kullanımının merkezine taşımayı planlıyor. Şirketin ekran klavyesinin üst bölümüne “Write with Siri” (Siri ile yaz) isimli yeni bir düğme ekleyebileceği ifade ediliyor. Buna ek olarak kullanıcı Siri’yi etkinleştirip bir metin alanını seçtiğinde “Help Me Write” (Yazmama yardım et) seçeneğinin de görüntülenmesi bekleniyor. Böylelikle iPhone ve iPad kullanıcılarının yazım yardımı araçlarına daha hızlı erişebilmesi amaçlanıyor. Apple’ın bugüne kadar sunduğu yapay zekâ özelliklerinde en çok eleştirilen noktalardan biri olan erişim karmaşasının da bu şekilde azaltılması hedefleniyor.

Öte yandan şirketin yeni bir dil bilgisi denetleme sistemi üzerinde çalıştığı da belirtiliyor. Söz konusu özelliğin, yazım sırasında önerilen düzeltmeleri ekranın alt kısmından yükselen yarı saydam bir menü içinde göstereceği aktarılıyor. Kullanıcıların her öneriyi tek tek kabul edebilmesi, görmezden gelebilmesi veya reddedebilmesi planlanıyor. Bu yaklaşım, Grammarly ve QuillBot gibi üçüncü taraf yazım araçlarının çalışma biçimine benzer bir deneyim sunabilir. Buna rağmen Apple’ın bu sistemi ne ölçüde gelişmiş yapay zekâ modelleriyle destekleyeceği henüz bilinmiyor. Şirketin gizlilik odaklı yaklaşımı nedeniyle bazı işlemlerin cihaz üzerinde çalıştırılmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

iOS 27 ile Siri ve kestirmeler daha işlevsel hâle gelebilir

Yapay zekâ tarafındaki yeniliklerin yalnızca Yazım Araçları ile sınırlı kalmayacağı ifade ediliyor. Haberde yer alan bilgilere göre Apple, Kısayollar uygulaması için de üretken yapay zekâ destekli yeni bir sistem hazırlıyor. Bu sistem sayesinde kullanıcıların doğal dil kullanarak yeni kestirmeler oluşturabileceği belirtiliyor. Başka bir deyişle kullanıcılar teknik adımları tek tek belirlemek yerine yapmak istedikleri işlemi tarif ederek otomasyon hazırlayabilecek. Özellikle mevcut Kısayollar uygulamasının güçlü olmasına rağmen karmaşık yapısı nedeniyle geniş kullanıcı kitlesine ulaşmakta zorlandığı düşünüldüğünde, bu değişiklik kullanım deneyimini ciddi şekilde sadeleştirebilir.

Apple’ın duvar kâğıdı oluşturma tarafında da yapay zekâ kullanımını genişletmeyi planladığı aktarılıyor. Buna göre iOS 27 ile birlikte kullanıcılar, Image Playground uygulaması üzerinden yeni duvar kâğıtları oluşturabilecek. Apple’ın geçtiğimiz yıl tanıttığı Image Playground uygulaması daha çok eğlence odaklı görsel üretim aracı olarak değerlendirilmişti. Ne var ki yeni sürümle birlikte uygulamanın yeteneklerinin artırılması bekleniyor. Bunun yanında Apple’ın görsel üretim kalitesini geliştirmesi de kullanıcı deneyimi açısından belirleyici unsurlar arasında yer alacak.

Apple Intelligence özellikleri ilk duyurulduğunda şirketin yapay zekâ alanındaki rekabet gücünü artırması bekleniyordu. Fakat özellikle Google Gemini, Samsung Galaxy AI ve Microsoft Copilot gibi çözümlerin daha hızlı gelişmesi Apple tarafındaki eksiklikleri daha görünür hâle getirdi. Bununla birlikte Apple’ın sistem genelinde daha kontrollü ve entegre çalışan araçlar geliştirmeye odaklandığı görülüyor. Şirketin iOS 27 ile birlikte yapay zekâyı doğrudan günlük kullanım senaryolarına daha fazla yerleştirmesi bekleniyor.

Apple’ın iOS 27 ve diğer işletim sistemi sürümleriyle ilgili tüm ayrıntıları 8 Haziran’da düzenlenecek WWDC açılış etkinliğinde paylaşması bekleniyor. Etkinlikte Siri’nin yeni yetenekleri, Apple Intelligence güncellemeleri ve iPadOS ile macOS tarafındaki yeniliklerin de öne çıkacağı tahmin ediliyor.

Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle
📡 Teknoblog'u takip et Teknoloji gündemini kaçırmamak için 📰 Google Haberler'e ekle, 💬 WhatsApp kanalımıza katıl, ▶ YouTube'a abone ol, 📷 Instagram'da ve 𝕏 X'te bizi takip et.

Hepsiburada Satıcılı Seçili Casper Bilgisayarlarda Sepette %5 İndirim

Casper Nirvana A80.1362-DF00X-V-S Intel Core i7 13620H 32GB 1TB SSD Freedos 23.8\" All In One Bilgisayar
Casper Excalibur G870 Intel Core i7 13620H 32GB 1TB RTX5060 Windows 11 Home 15.6\\\" 165Hz G870.1362-DF60A-C
Casper Excalibur G870 Intel Core i7 13620H 24GB 1TB SSD RTX5060 Freedos 15.6\" 165Hz G870.1362-CF60X-C
Casper Nirvana X650 Intel Core i5 13420H 16GB 500GB SSD Freedos 15.6\" Taşınabilir Bilgisayar X650.1342-BV00X-G-F
Casper Excalibur G915 Intel Core i7 13620H 32GB 1TB SSD RTX5060 Freedos 16\" 165Hz Taşınabilir Bilgisayar G915.1362-DF60X-C

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.