Teknoloji

Apple’dan iOS 13 ve iPadOS ile ilgili klavye uyarısı

ios 13.1 ipados klavye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple iOS 13.1 ve iPadOS güncellemelerini dün akşam saatlerinde yayınladı. Bu güncellemelerle birlikte iOS 13.0 sürümünde görünen bazı hataların da düzeltilmesi bekleniyordu. Ancak şirket, henüz çözüme kavuşmamış bir başka hata ile ilgili olarak kullanıcılarını uyarıyor.

Destek sayfasında verilen bilgiye göre Apple, iOS 13 ve iPadOS’te yüklü olan üçüncü taraf klavyelerin, izin vermeseniz bile tam erişim kazanabileceğini söylüyor. Tam erişime sahip olan klavyeler internete veri gönderebilir. Bunların arasında yazdıklarınızın uzaktaki bir sunucuya gönderilmesi de bulunuyor. Söz konusu hata ilk olarak TechCrunch tarafından haberleştirildi.

Apple bu hatayı yakında çıkacak bir yazılım güncellemesiyle çözmeyi planlıyor. iOS 13.2 sürümü çoktan beta test aşamasına girdi. Hatayı çözecek yamanın da bu sürümün tüm iPhone müşterilerine dağıtılmasıyla birlikte ulaştırılması bekleniyor.

Popüler üçüncü taraf klavyeler arasında Google’ın Gboard, Microsoft’un SwiftKey uygulamaları ve aynı zamanda Grammarly bulunuyor. Eğer bunlardan bir tanesini kullanıyorsanız, muhtemelen tam erişim iznini vermiş olmalısınız. Çünkü bu tür klavyeler genellikle ek özellikler sağlamak için tam erişim istiyor. Eğer durum bu şekildeyse, sizin için fazla endişelenecek bir husus söz konusu değil.

Ancak bir klavye uygulamasına bilerek tam erişim vermediyseniz, üçüncü taraf klavyeleri geçici olarak kaldırma fikrini değerlendirebilirsiniz. Buna ek olarak güvenmediğiniz alternatif klavye uygulamalarını da yüklemeyin.

Apple, üçüncü taraf geliştiricilerin şifrelerinizi kaydetmenizi önlemek amacıyla, şifre alanlarına metin girişi söz konusu olduğunda varsayılan iOS klavyesine otomatik geçiş sağlıyor. Güvenerek kullandığınız bir alternatif klavye olsa bile, bu durum değişmiyor.

iOS 13 ile Apple klavyesine gelen büyük yenilik

iOS 13 ve iPadOS ile birlikte Apple, üçüncü taraf klavyeleri yakalamak için önemli bir adım attı ve metin giriş yöntemleri arasına klavyede sürüklemeyi de ekledi. Şirketin QuickPath olarak adlandırdığı bu özellik henüz Türkçe klavyede bulunmuyor.

iPhone ya da iPad’inizde yüklü olan üçüncü taraf klavyeleri kontrol etmek için Ayarlar > Genel > Klavye > Klavyeler > Düzenle yolunu takip edebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER