ManşetlerTeknoloji

Apple’ın yeni yapay zekâ özellikleri: “Apple Intelligence”

apple intelligence

Apple, WWDC 2024 etkinliğinde iOS 18 ve macOS 15 Sequoia gibi yeni işletim sistemi sürümlerinin yanı sıra, “Apple Intelligence” adını verdiği yeni yapay zekâ (AI) özelliklerini duyurdu. Şirket, daha önce makine öğrenimi özelliklerinden bahsederken yapay zeka terimini kullanmaktan kaçınmıştı. Bu yeni sistem, iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya tamamen entegre ediliyor. Apple Intelligence, dili ve görselleri anlayıp oluşturmak, uygulamalarda işlemler gerçekleştirmek ve günlük işleri kolaylaştırmak için Apple çipinin gücünden yararlanıyor.

Apple, Private Cloud Compute ile bilgi işlem kapasitesini aygıt içi işleme ve özel Apple çipli sunucularda çalışan sunucu tabanlı daha geniş modeller arasında esnek bir şekilde ölçeklendirebiliyor. Bu da yapay zekada gizlilik için yeni bir standart ortaya koyuyor. Apple CEO’su Tim Cook, bu yenilikle ilgili olarak “Apple Intelligence, kullanıcıların ürünlerimizle yapabildiği şeyleri ve ürünlerimizin kullanıcılarımız için yapabildiklerini tamamen değiştirecek” dedi.

Apple Intelligence, kullanıcıların metinlerini iyileştirmelerini ve daha etkili şekilde iletişim kurmalarını sağlayacak yeni yollar sunuyor. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya sistem genelinde entegre edilen Writing Tools ile kullanıcılar, Mail, Notlar, Pages ve üçüncü taraf uygulamalar dahil olmak üzere hemen hemen her yerde metinlerini yeniden yazabiliyor, düzeltebiliyor ve özetleyebiliyor. Rewrite özelliği ile Apple Intelligence, metinlerin tonunu hedef kitleye ve o sırada ilgilenilen işe göre ayarlayarak kullanıcılara yazdıkları metinlerin farklı sürümleri arasından tercih yapma olanağı veriyor.

Proofread özelliği, metinleri dil bilgisi, kelime tercihi ve cümle yapısı açısından kontrol ediyor, düzenlemeler öneriyor ve bu düzenlemelerin nedenlerini de açıklıyor. Kullanıcılar bu düzenlemeleri inceleyip hızla kabul edebiliyor. Summarize özelliğiyle kullanıcılar, seçtikleri metnin kısa bir paragrafta, maddeler halinde, tablo veya liste olarak özetlenmesini sağlayabiliyor.

Apple Intelligence dahilinde görsel oluşturma ile kendini ifade etme

Apple Intelligence, kullanıcıların yeni yollarla iletişim kurmalarına ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olacak heyecan verici görsel oluşturma özelliklerine güç veriyor. Image Playground ile kullanıcılar animasyon, illüstrasyon veya eskiz stillerinden birini seçerek saniyeler içinde eğlenceli görseller oluşturabiliyor. Kullanımı son derece kolay olan Image Playground, Mesajlar gibi çeşitli uygulamalarda yerleşik olarak geliyor.

Image Playground ile kullanıcılar temalar, kostümler, aksesuarlar ve mekanlar gibi farklı konsept kategorileri arasından seçim yapabiliyor, metin yazarak bir görseli tanımlayabiliyor, kişisel fotoğraf arşivinden bir kişi seçip görüntüsünü ekleyebiliyor ve favori stillerini seçebiliyor. Mesajlar uygulamasındaki Image Playground deneyimi sayesinde kullanıcılar arkadaşları için hızlıca eğlenceli görseller oluşturabiliyor ve hatta sohbetle ilişkili, kişiye özel konsept önerileri alabiliyor.

Genmoji ile her ana uygun ifade

Kullanıcılar, kendilerini ifade etmek için emoji’leri yepyeni bir seviyeye taşıyan orijinal Genmoji’ler oluşturabiliyorlar. Bir açıklama yazarak Genmoji’lerini ek seçeneklerle birlikte oluşturabiliyorlar. Kullanıcılar, fotoğraflarını temel alarak arkadaşlarının ve aile üyelerinin Genmoji’lerini de oluşturabiliyor.

Fotoğraflar üzerindeki yeni kontrol özellikleri

Apple Intelligence, fotoğraf ve video aramayı daha da kolay hale getiriyor. Artık belirli fotoğrafları doğal bir dille aramak mümkün. Örneğin, “batik boyalı gömlekle kaykay yapan Maya” veya “yüzünde çıkartmalar olan Katie” şeklinde arama yapılabiliyor.

Kliplerdeki belirli anları bulma becerisi sayesinde video aramaları da daha güçlü hale geliyor. Kullanıcılar bu sayede ilgili bölümlere hemen ulaşabiliyor. Ayrıca yeni Clean Up aracı, bir fotoğrafın arka planındaki dikkat dağıtıcı unsurları, süjeyi yanlışlıkla etkilemeden belirleyip kaldırabiliyor.

Siri ile yeni bir dönem

Apple Intelligence’tan güç alan Siri, sistem deneyimine çok daha derinlemesine entegre oluyor. Siri, daha zengin bir dil anlama kapasitesine kavuşarak, çok daha doğal, bağlama hakim ve kişiye özel bir şekilde kullanıcıların günlük işlerini kolaylaştırıp hızlandırıyor. Kullanıcılar, kelimelerde takılsa bile Siri bunu takip edebiliyor ve girilen tüm istekler arasında bağlamı koruyor.

Apple Intelligence, kullanıcılara tam anlamıyla yardımcı olmak için kişisel bağlamı derinlemesine anlarken kullanıcı gizliliğini de koruyor. Aygıtta işleme ve modellerin çoğunun tamamen aygıt üzerinde çalışması, Apple Intelligence’ın en önemli özelliklerinden biri. Private Cloud Compute, daha fazla işlem gücü gerektiren karmaşık istekleri çalıştırabilmek için Apple aygıtlarının gizliliğini ve güvenliğini genişleterek daha da kapsamlı akıllı teknolojilerin kapısını açıyor.

Private Cloud Compute sayesinde Apple Intelligence’ın bilgi işlem kapasitesi esnek bir biçimde ölçeklenebiliyor ve karmaşık istekler için sunucu tabanlı daha geniş modellerden yararlanılabiliyor. Bu modeller, Apple çipli sunucularda çalıştırılıyor. Böylece sadece kullanıcının verdiği görevle ilgili veriler Apple sunucularında işleniyor ve asla saklanmıyor.

ChatGPT entegrasyonu

Apple, ChatGPT erişimini iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia ile sunulan deneyimlere entegre ediyor. Kullanıcılar, bu sayede hem ChatGPT’nin uzmanlığına hem de görsel ve metin kavrama özelliklerine araçlar arasında geçiş yapmadan ulaşabiliyor. Siri gerektiğinde ChatGPT’nin uzmanlığına başvurabiliyor ve kullanıcıdan onay alarak yanıtları doğrudan sunabiliyor.

ChatGPT, sistem genelindeki Writing Tools’a da entegre edilecek. Writing Tools, kullanıcıların yazdıkları şeyler hakkında içerik oluşturmalarına yardımcı olacak. Compose ile kullanıcılar ChatGPT görsel araçlarına erişip yazılarını tamamlayan farklı stillerde görseller üretebilecek.

Apple Intelligence ne zaman ve hangi cihazlara sunulacak?

Apple Intelligence, bu sonbaharda iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’nın bir parçası olarak beta sürümüyle kullanıma sunulacak. Bazı özellikler, yazılım platformları ve diller gelecek yıl içinde eklenecek. Apple Intelligence; Siri özelliği etkinleştirilmiş ve aygıt dili ABD İngilizcesi olarak ayarlanmış iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve M1 ve daha yeni çiplere sahip iPad ve Mac modellerinde kullanılabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER