Teknoloji

Apple bazı Mac modellerinde bir süre daha Intel işlemcileri kullanacak

apple mac pro

Apple, son bir yıldır ürün yelpazesindeki Intel işlemcileri yavaş yavaş kendi M1 serisi işlemcileriyle değiştiriyor. Ancak MacRumors’un yayınladığı haber, en az bir cihazın yakın zamanda şirketin kendi tasarımı işlemcilerine geçiş yapmayacağını gösteriyor.

Mac Pro masaüstü bilgisayarın iki yeni modelinin geliştirilmekte olduğu ve bunlardan en az birinin en yeni Intel işlemcileri içermesi bekleniyor. Ayrıca, bu yeni Mac Pro bilgisayarlardan birinin tamamen yeniden tasarlanacağı, diğerinin ise mevcut kasayı bazı güncellenmiş bileşenlerle sunacağı söyleniyor. Bunların birlikte mi piyasaya sürüleceği veya yeniden tasarlanan modelin Mac Pro serisinin yeni bir versiyonu olarak mı sunulacağı henüz belli değil.

Bloomberg, 2020 yılında Apple mühendislerinin mevcut tasarımın yaklaşık yarısı boyutunda görünen yeni bir Mac Pro geliştirdiğine dair bir haber yayınlamıştı. O Mac bilgisayarın mevcut Mac Pro’nun yerini alıp almayacağı veya ek bir model olup olmadığı net değil. Apple’ın çip tasarımları, artan güç verimliliği nedeniyle şirketin bilgisayarlarının boyutunu küçültmesine yardımcı oluyor, ancak mevcut Mac Pro, kısmen ek depolama sürücüleri ve grafik yongaları gibi bileşenlere uyacak şekilde büyük bir kasayla geliyor.

Güncellenmiş bileşenlere sahip modelin yeni Intel işlemcilere sahip olması beklenirken, yeniden tasarlanan ikinci Mac Pro, muhtemelen M1 Pro/Max veya daha güçlü ve henüz duyurulmamış Apple Silikon üzerine inşa edilecek. Bu Mac Pro’nun daha küçük kasalı olması bekleniyor, mevcut masaüstü bilgisayar ile Mac mini arasında bir yere oturacak. Power Mac G4 Cube cihazını hatırlatacak biçimde alüminyum bir kasaya sahip olacak.

Mac Pro ile çıkan ilk tahminlerden bir yıl sonra ve henüz yeni bir Mac Pro’nun duyurulduğunu görmedik, ancak Apple’ın bir iş istasyonunda, kendi işlemcisinin yeteneklerinden tamamen emin olana kadar bir süre daha Intel’e bağlı kalması muhtemel görünüyor.

Mac Pro için Intel işlemcileri bir süre daha kullanmanın bazı avantajları vardır. En büyük avantajlarından biri Intel işlemciler için geliştirilmiş uygulamaları çalıştırma tarafında olacaktır. Yazılımların Intel ve Apple işlemciler arasında geçiş yapması için tasarlanmış bir öykünücü olan Rosetta 2, çoğu günlük Mac kullanıcısı için iyidir. Ancak daha fazla güç gerektiren veya karmaşık süreçlerle uğraşan sektörlerde çalışanlar, Intel işlemcilerle kullanılmak üzere oluşturulmuş uygulamaları doğal biçimde çalıştırmayı tercih edecektir.

Pahalı Mac Pro masaüstü bilgisayarın müşteri kitlesini animatörler, video editörleri ve görsel efekt sanatçıları gibi ciddi biçimde güce ihtiyaç duyan kişiler olduğundan, Apple’ın bu müşterileri elinde tutmak istemesi için güvenli bir yolu tercih etmesi mantıklı karşılanabilir.

Taşınabilir iş istasyonlarına yönelik beklentiler yapılandırılabilir masaüstü çözümlerinden çok daha düşük olduğundan M1 serisi, ana akım tüketici kitlesi için, hatta yakın zamanda piyasaya sürülen 14 inç MacBook Pro gibi daha güçlü dizüstü bilgisayarlarda bile harika görünüyor. Ancak yaratıcılık odaklı işlerle uğraşanların daha fazla güce ihtiyacı olacaktır ve Apple, bu kitle için bir süre daha Intel’e bağlı kalmaya devam edebilir.

İLGİLİ HABERLER