Teknoloji

Apple’a ARM’dan kilit transfer

apple intel
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, önümüzdeki yıllarda Mac’lerde Intel tarafından üretilen işlemcilerin yerine kendi işlemcilerini kullanmayı planlıyor. Cupertino merkezli şirket, bu hedefe ulaşmak için hazırlıklara da şimdiden başlamış durumda. Bu hazırlıklar doğrultusunda yetenek havuzunu da genişleten Apple, ARM‘ın tecrübeli mühendislerinden birini bünyesine kattı.

Bloomberg‘in haberine göre; ARM’ın CPU tasarım ekibinde baş mimar olarak görev yapan Mike Filippo, kariyerine Apple’da devam edecek. Filippo’nun tasarım sürecine liderlik ettiği işlemcilerin en yenisi olarak Cortex-A76 dikkat çekiyor. Cortex-A76, Qualcomm’un amiral gemisi yonga seti Snapdragon 855’in de parçaları arasında bulunuyor.

Bloomberg’in haberinde, Filippo’nun Apple’da kilit bir görevi üstlenebileceği belirtiliyor. Şirket, Gerard Williams III’ün ayrılığının ardından işlemci tasarımı ekibinde baş mimar pozisyonunu açık bırakmıştı. Filippo’nun bu boş koltuğa oturabileceği iddia edilse de, Apple cephesinden henüz bu konuda bir işaret gelmiş değil. ARM tarafından Bloomberg’e gönderilen açıklamada ise Filippo’nun ayrılığı doğrulandı. Tecrübeli mühendisin LinkedIn profilinde de mayıs ayından bu yana Apple’da mimar olarak görev yaptığı bilgisi yer alıyor.

Filippo, geçtiğimiz yıl Cortex-A76’nın duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, yeni tasarımın Apple’a karşı başarılı olabileceğini belirtmişti. Apple uzun yıllardır akıllı telefon ve tabletleri için performans bakımından rakiplerini geride bırakan yongalar üretiyor. Şirket, ARM’ın tasarımlarının lisansını almak yerine kendi işlemci çekirdeklerini tasarlıyor. ARM, yeni tasarımlarıyla da Apple’ın üstünlüğünü kıramamıştı.

Bu noktada Apple ve ARM’ın doğrudan rekabet içinde olmadığını belirtmek gerekiyor. Apple, ARM’ın işlemci tasarımlarını doğrudan kullanmıyor. Ancak kendi tasarımlarını hazırlarken ARM’ın talimat setinden yararlanıyor. ARM’ın tasarım süreçlerine hakim birinin kadroya dahil edilmesi, Apple’ın nihai hedefi için mantıklı bir tercih gibi görünüyor.

Apple Intel ile yollarını iki yıl içinde ayırmayı planlıyor. Intel’den kopuşun Mac ekosisteminde büyük bir değişimi de beraberinde getirmesi bekleniyor. macOS’te çok sayıda kodun yeniden yazılmasının gerekebileceği belirtilirken; Intel’den ayrılmanın Apple’ın bilgisayarlarının gelişim sürecini hızlandırabileceği de ifade ediliyor. Bu öngörülerin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini görmek için beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER