Teknoloji

Apple, İngiltere’nin Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nı “ciddi bir tehdit” olarak tanımlıyor

apple gizlilik

iMessage üzerinden şifreli mesajlaşma hizmeti sağlayan Apple, BBC News’e göre İngiltere’nin Çevrimiçi Güvenlik Yasası hakkında endişelerini dile getirdi. Şirketten yapılan açıklamada, “Uçtan uca şifreleme, gazetecilerin, insan hakları aktivistlerinin ve diplomatların gizliliğini koruyan kritik bir yetenektir. Ayrıca, gündelik vatandaşların gözetim, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık ve veri ihlallerinden korunmalarına yardımcı olur. Çevrimiçi Güvenlik Yasası bu korumayı ciddi bir şekilde tehdit ediyor ve İngiltere vatandaşlarını daha büyük bir riske atabilir.” ifadesi kullanıldı.

Bu açıklama ile Apple, iletişim düzenleyicisi Ofcom’un teknoloji şirketlerinden çocuk cinsel istismarı içeriğini “kamuoyuna veya özel olarak” tespit edebilmek için “akredite teknoloji” kullanmasını sağlayan bir hükme karşı çıkan WhatsApp ve Signal gibi uygulamaların yanında yer aldı. Apple, bu bölümde uçtan uca şifrelemenin açıkça korunmasını sağlayacak şekilde yasanın değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Uçtan uca şifreli mesajlaşma, bir şifrelenmiş hizmetin operatörleri dahil olmak üzere herhangi bir dış tarafın mesajların içeriğini okumasını engeller. Güvenlik uzmanları, şirketlerin illegal içerik için mesajları tarayabilmeye zorlanmasının, kullanıcıların gizliliği ve güvenliğini esasen zayıflatacağını savunuyorlar. Apple daha önce gizlilik savunucularının tepkisi üzerine kullanıcıların cihazlarındaki iCloud görüntülerini CSAM için tarama planlarını iptal etmişti.

İlginizi çekebilir

WhatsApp ve Signal dahil yedi güvenli mesajlaşma uygulamasının başkanları tarafından imzalanan bir açık mektup, “Eğer yazıldığı gibi uygulanırsa, [bu yasa] Ofcom’u uçtan uca şifreli iletişim hizmetlerinde özel mesajların proaktif taranmasını sağlamaya zorlayabilir – bu durum uçtan uca şifrelemenin amacını geçersiz kılar ve tüm kullanıcıların gizliliğini tehlikeye atar.” ifadesini kullanıyor. “Kısacası, yasa, her İngiliz vatandaşı ve onlarla iletişim kuran kişilerin gizliliği, güvenliği ve güvenliğine eşi görülmemiş bir tehdit oluşturuyor.”

İngiliz hükümeti, yasanın kurallarının suçluları yakalamak için gerekli olduğunu ısrarla belirtti. Bir hükümet sözcüsü daha önce The Guardian‘a, “Güçlü bir şifrelemeyi destekliyoruz ancak bu, halkın korunması pahasına olmamalı. Uçtan uca şifreleme, en ciddi suçların faillerini yakalama çabalarına engel olmamalı” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Bu haber yayına hazırlandığı sırada, Çevrimiçi Güvenlik Yasası, İngiltere’nin üst meclisi olan Lordlar Kamarası’ndan geçmekte olup, yazın bir noktasında yasalaşması bekleniyor. Yasaya yapılan değişiklikler hâlâ gündemi meşgul ediyor. Örneğin, derin taklit özel görüntülerin paylaşılmasını suçlayan ve intikam pornografisi paylaşan kişileri yargılamayı kolaylaştıran yeni kurallar gündeme geldi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER