Manşetler

Apple’ın iPhone gelirinde beklediği düşüş finans raporuyla resmileşti

ios 13.1 beta

Apple, birkaç hafta önce iPhone gelirlerinde düşüş olacağının işaretini vermişti. Açıkladığı birinci mali çeyrek yıl raporuyla birlikte bu durumu resmileştirdi. Şirketin finans raporuna göre yıldan yıla yüzde 15’lik düşüş yaşandı. Apple CEO’su Tim Cook da nelerin ters gittiğine dair açıklamalarda bulundu.

Şirketin, 29 Aralık 2018’de biten üç aylık dönemdeki toplam geliri 84.3 milyar dolar olarak kaydedildi. Her ne kadar olumsuz bir tablo çizilse de, herhangi bir şirket için bu değer muazzam derecede sayılır.

Ne var ki, Apple’ın finansal tablosunda durum biraz değişiyor. Şirket, bir önceki çeyrek raporunda 93 milyar dolarlık bir gelir tahmininde bulunmuştu. Bu da yaklaşık 9 milyar dolarlık bir hedeften sapmanın olduğunu gösteriyor.

Apple, her bir çeyrekte bir sonraki çeyrek için öngördüğü en düşük ve en yüksek rakamları açıklar. Şirket bu rakamlarda genellikle muhafazakar bir tutum izler. Tahminlerini ise 2002’den bu yana tuttururdu. Yani, diğer bir deyişle, Apple birbirini tahmin eden 67 çeyrek yıllık dönemde tahminlerini tutturdu, hatta büyük oranda aştı.

Apple’ın açıkladığı finans raporuna göre, başlıca gelir ve kâr rakamları aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • iPhone: 51.9 milyar dolar (2017 4Ç) – 61.1 milyar dolar (2017 4Ç)
  • Mac: 7.4 milyar dolar (2018 4Ç) – 6.8 milyar dolar (2017 4Ç)
  • iPad: 6.7 milyar dolar (2018 4Ç) – 5.7 milyar dolar (2017 4Ç)
  • Giyilebilir Ürünler, Ev Ürünleri ve Aksesuarlar: 7.3 milyar dolar (2018 4Ç) – $5.4milyar dolar (2017 4Ç)
  • Servisler: 10.8 milyar dolar (2018 4Ç) – 9.1 milyar dolar (2017 4Ç)
  • Toplam net satış geliri: 84.3 milyar dolar (2018 4Ç) –  88.2 milyar dolar (2017 4Ç)

Apple, bu yılın başlarında gelirlerdeki düşüş beklentisini önceden duyurmuştu. Çin ekonomisini ve indirimli iPhone pil değişim programını iPhone gelirlerindeki düşüşün başlıca nedenleri olarak göstermişti. Aynı zamanda mobil operatörlerin sözleşmeli iPhone satışlarının azalmasını da nedenler arasında saymıştı.

CEO Tim Cook, Apple’ın konuyla ilgili basın açıklamasında, “Gelir tahminimizi ıskalamak hayal kırıklığına uğratmış olsa da, Apple’ı uzun vadede yönetiyoruz ve bu çeyreğin sonuçları işimizin temel gücünün derin ve geniş olduğunu gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Apple’ın finans tablosunun manşetini iPhone’un yıldan yıla yüzde 15 oranında düşen gelirleri oluştursa da, Cook sonuçların açıklanmasının ardından düzenlenen telekonferans görüşmesinde, diğer ürünler ve servisler segmentinin yıldan yıla gösterdiği yüzde 19’luk büyümeye dikkat çekti.

Tepe yöneticisi özellikle servisler tarafındaki gelirlere vurgu yaptı, 10.9 milyar dolar ile şimdiye kadar kaydedilen en yüksek gelire ulaşıldığını, yıldan yıla yüzde 19’luk yükselmenin olduğunu kaydetti. Servislerin abone sayısı 360 milyona ulaştı, geçen yıla göre 100 milyonluk artış kaydedilmiş oldu.

 

Apple’ın servislere büyük yatırım yaptığını biliyoruz. Nisan ayında internet üzerinden yayın platformunun çıkacağı konuşuluyor. Cook, henüz bu tür bir servisin işaretini vermedi, ancak Apple Music’in 50 milyon ücretli aboneye ulaştığını, Apple Haberler’in de faaliyet gösterdiği üç ülkede; ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya’da 85 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını kaydetti.

Apple’ın Mac ve içinde Apple Watch ve AirPods’u da barındıran Giyilebilir Ürünler segmentleri de sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 33 oranında yıldan yıla büyüme gösterdi.

iPad gelirleri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı. Cook, telekonferans görüşmesinde iPad Pro’nun kenarlara kadar uzanan ekranına atıfta bulundu. Ancak iPad Pro ile daha ucuz olan 9.7 inç iPad’in birbirine karşı nasıl performans sergilediklerine dair söz etmedi.

iPhone’un azalan satış gelirleri dışında, Apple’ın 2019 birinci mali çeyrek yılı finans tablosu çok da karartıcı görünmüyor. Tabii ki, Apple’ın en çok gelir getiren kalemi iPhone ve burada görülen aşağı yönlü bir değişim fazlasıyla konuşuluyor. Ancak Apple, iPhone’daki düşüşün nedenlerini iyi analiz etmiş gibi görünüyor. Öyle ki, Tim Cook Türkiye’deki iPhone fiyatlarında indirim yapılacağını da telekonferans görüşmesinde duyurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER