Manşetler

Apple’ın iPhone’a bağlı çalışacak AR gözlüğü gerçek mi oluyor?

apple covid-19 satın alma

Apple uzun zamandır dedikodusu yapılan artırılmış gerçeklik gözlüklerinin üretimine en erken bu yılın sonlarında başlayabilir. Bu iddia adına bu sayfalarda sıklıkla yer verdiğimiz analist Ming-Chi Kuo’ya ait. MacRumors, Economic Daily News tarafından yayınlanan bir habere dayandırarak yayınladığı yazıda Kuo’nun tahminlerine yer veriyor.

Kuo, gözlüğün bir iPhone aksesuarı olarak çıkabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca bu gözlük kendi ekranına sahipken işlemci gücü, konum izleme ve ağ gibi işleri telefon üzerinden gerçekleştirecek.

Apple ARKit artırılmış gerçeklik (AR) yazılımını 2017 yılında çıkarmış olmasına rağmen, henüz özel bir AR cihazı çıkarmadı. Bunun yerine mevcut çalışmalar var olan cihazlarda çalışacak yazılımlara yoğunlaştı. Bunlar da kullanıcının akıllı telefon ya da tableti ekran olarak kullanmasını gerektiriyor. Apple geçen yıl ARKit 2.0‘ı çıkarmıştı. Bu sürümle birlikte çok oyunculu AR için destek eklenmiş, aynı zamanda AR’a özel bir dosya formatı olan USDZ tanıtılmıştı.

Apple’ın kendi AR başlığını çıkaracağına dair dedikodular 2017’den beri dile getiriliyor. Bloomberg o zamanlar, bu tür bir başlığın en erken 2019’da çıkabileceği tahmininde bulunmuştu. CNET’in geçen yıl yayınladığı bir başka haber ise başlığın 2020’de çıkabileceğini öne sürüyordu. Ayrıca bunun AR ve VR’ın bir karışımını sunacağını da ekliyordu.

Apple’ın AR başlığı işlemci gücünü bağlı telefondan alan ilk cihaz olmayacak. LG de benzer şekilde çalışan bir VR cihazını 2016’da, amiral gemisi telefonu G5 ile birlikte çıkarmıştı. Yakın zamanda ise North’un Focals adlı akıllı gözlüklerini gördük. Bu cihaz da telefona Bluetooth üzerinden bağlanıyor. Qualcomm da üreticilere kendi telefona bağlı AR veya VR başlıklarını geliştirmelerine imkan verecek özel bir platformu geçtiğimiz ay duyurmuştu.

Son yıllarda iPhone satışlarında yaşanan yavaşlama, Apple’ın gelecekte gelir artışını sürdürebilmesi için yeni arayışlara girmesi gerektiğine dair yorumları beraberinde getirmişti. Bu alanlardan biri de aksesuarlar olabilir. Telefon satışları yüzde 15 oranında düşerken, aksesuar satışlarında yüzde 33’lük bir artış kaydedildi. AR başlığı gelecekte Apple’ın işine epey yarayabilir, telefonlarını güncellemek istemeyen tüketiciler üzerinden de bir gelir akışı yaratabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER