Manşetler

Apple’ın ikinci çeyrek finans raporu: Servisler yükselişte

apple

Apple ikinci mali çeyrek yılına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket 58 milyar dolar gelir elde etti, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 düşüş gösterdi. Hisse senedi başına kazanç 2.46 dolar oldu. Şirket, giderek daha fazla önem verdiği servisler biriminin 11.5 milyar dolar ile şimdiye kadarki en yüksek gelir seviyesine ulaştığının da altını çizdi.

iPhone gelirleri 31.05 milyar dolar olarak kaydedildi, bu da yıldan yıla düşüş anlamına geliyor. Ancak Apple’ın toplam gelirinin yüzde 53’ü aşkın kısmını oluşturmasını bildi. Mac satışları da düşüş gösterdi. Ancak iPad, giyilebilir ürünler, ev ürünleri, aksesuarlar ve servisler Apple’ın artış gösteren kalemleri oldu.

Şirketin CEO’su Tim Cook, “Altı yıl içindeki en güçlü iPad büyümemizi ve yenilikçi donanım, yazılım ve hizmet yelpazemizden dolayı her zaman olduğu gibi heyecanlıyız.” ifadesini kullandı. “Apple’ın hazirandaki 30’uncu Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda geliştiricilere ve müşterilere daha fazla bilgi vermeyi dört gözle bekliyoruz.”

Analistler Apple’ın gelirlerinin 57.4 milyar dolar çeyrek geliri kaydetmesini, bunun da 30.5 milyar dolarını iPhone satışlarının oluşturmasını bekliyordu. Hisse başına kazanç tahmini de 2.37 dolardı. Apple böylelikle analistlerin tahminlerini geçmiş oldu.

Apple’ın birinci mali çeyrek yıl sonuçları, iPhone satışlarındaki azalmanın etkisiyle önceki çeyrek yıllara göre biraz sönük kalmıştı. Apple, bunun öncesinde CEO Tim Cook’un kaleminden bir mektup yayınlamış ve aynı zamanda kazanç beklentilerini yeniden düzenlemişti. Sonuç olarak iPhone satışları bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında azalmıştı. Cook, yıl sonu yoğun olan alışveriş döneminde gelen yenileme talebinin düşüklüğüne dikkat çekmiş, bunun yanı sıra indirimli pil değişimi programı ve mobil operatörlerin sözleşmeli tekliflerini azaltmasının iPhone satışlarının azalmasında etkili olduğunu kaydetmişti.

İkinci çeyrek bir açıdan toparlanma dönemi oldu. Apple’ın hisse senedi fiyatı yeniden yükselişe geçti ve şirket piyasa değerine neredeyse 300 milyar dolar ekledi. Ne var ki, şirket Çin gibi gözde bir pazarda Huawei ve diğer yerel markaların iPhone’a göre daha ucuz olan ürünleriyle rekabet etmekte çeşitli zorluklar yaşıyor. İkinci mali çeyrekte Apple’ın Çin’deki satışları 10.2 milyar dolar seviyesinde oldu.

Açıklanan kazanç raporu, Apple’ın aralarında AirPods, iPad Air, iPad mini ve iMac’lerin bulunduğu yeni ürünlerinin çıkışından birkaç hafta sonra geldi. AirPods ile ilgili olarak Cook, bunun kültürel bir fenomen olma yolunda ilerlediğini kaydetmişti. Şirketin Beats markası altında da Powerbeats Pro adını taşıyan ilk gerçek anlamda kablosuz kulaklıklar çıkarılmıştı.

Apple, iPad’in bu çeyrekteki güçlü performansına da dikkat çekiyor. Özellikle ABD’de yapılan indirim kampanyalarının satışları artırdığı belirtiliyor. Mac tarafıyla ilgili olarak Cook, finans raporunun açıklanmasının ardından gerçekleştirilen telekonferans oturumunda, işlemci tarafında bazı stok sıkıntılarıyla karşılaştıklarını söyledi ve Mac faaliyetlerinin, stok sıkıntıları olmadığı takdirde önceki çeyreğe göre yükselişte olabileceği varsayımında bulundu. Apple’ın CEO’su, şirketinin geçen yılın aynı dönemine göre Mart çeyreğinde dört kat daha fazla takas gerçekleştirdiğini de vurguladı. iPhone satışları ile ilgili olarak da hedeflerinin satış hızını artırmak olduğunu dile getirdi.

Yatırımcıların ve finans çevrelerinin dikkati donanımdan daha çok servislere kayıyor. Mart ayı sonunda şirket Apple Arcade, Apple News+ ve Apple TV+ gibi servisleri duyurmuştu. Türkiye’de faaliyette olmayan News+, ayda 9.99 dolar karşılığında çeşitli gazete ve dergilere erişim fırsatı veriyor. Apple, oyun servisinin fiyatını henüz açıklamıyor. Bu servis sayesinde Apple’ın platformlarına özel olacak oyunları oynamak mümkün olacak. Apple TV+ ise birçok orijinal dizi, TV programı ve filme ev sahipliği yapacak. Her iki servis de sonbaharda faaliyete geçecek ve muhtemelen iOS 13 ve macOS 10.15’in birer parçası olacak. Apple’ın bu yazılımlarıyla ilgili planlarını haziran ayındaki WWDC 2019 etkinliğinde açıklamasını bekliyoruz. Aynı zamanda şirketin, geliştiricilere iOS uygulamalarını Mac bilgisayarda çalıştırmalarını sağlayacak yeni araçları da sunmasını bekliyoruz. Cook, WWDC ile ilgili olarak, “Bunu kaçırmak istemeyeceksiniz.” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER