Teknoloji

Apple iMessage ve FaceTime davasında hatalı yargılama başvurusu yaptı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple imessage

Apple iMessage ve FaceTime servislerinde patent ihlâli gerçekleştirdiği gerekçesiyle 625.6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Davanın kazananı olan VirnetX şirketinin teknoloji dünyasında “patent trolü” olarak nitelenen kuruluşlardan biri olması, mahkeme kararının şaşkınlıkla karşılanmasına yol açmıştı. Apple’ın FaceTime, iMessage ve VPN on Demand servislerinde patentlerini ihlâl ettiğini öne süren VirnetX, söz konusu yazılımların bulunduğu Apple cihazlarını da dava dosyasına dahil etmişti.

VirnetX’in mahkeme tarafından tüm suçlamalarında haklı bulunması, Apple’ı vazgeçirmişe benzemiyor. Cupertino merkezli şirket, geçtiğimiz gün mahkemeye sunulan karar sonrası argümanlarda VirnetX avukatlarının “kanıt dışı iddialar kullandığını” ve “Apple tanıklarının ifadelerini bariz bir şekilde saptırdığını” iddia etti ve “hatalı yargılama” başvurusunda bulundu.

Dava, ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan ve genelde patent davalarında patent sahiplerinin lehine kararlar alan bir mahkeme heyetinin bulunduğu Tyler şehrinde görülmüştü. Sadece 14 çalışanı oluyor VirnetX’in ofisi ABD’nin Nevada eyaletinde yer alıyor. Şirketin avukatları patentlerin ürün geliştirmek için kullanıldığını savunsa da, VirnetX mahkeme salonları dışında pek aktif gözükmüyor.

Apple’ın VirnetX ile mücadelesinin geçmişi 2012’ye kadar uzanıyor. Söz konusu yılda iPhone üreticisini dava eden VirnetX, 368 milyon dolar tazminat kazanmış ve Apple’dan iPhone ve iPad satışları karşılığında komisyon almanın da kıyısına gelmişti.

Cupertino merkezli şirketin VirnetX ve patentleriyle daha fazla uğraşmamak adına FaceTime’ı yeniden düzenlemesinin ardından söz konusu karar bozulmuştu. Ancak bu durum VirnetX’in bir kez daha Apple’ın peşine düşmesine ve yine tazminat kazanmasına engel olmamıştı.

İLGİLİ HABERLER