Teknoloji

Apple iMac Pro’ya eller serbest Siri kontrolü eklemeyi planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın Mac bilgisayarlar içinde özelleştirilmiş ARM yongaları kullanarak daha fazla özellik sunacağına dair haberler bir bir gerçek olacak gibi görünüyor. Üstelik bunlara tanık olmak için de fazla beklemek gerekmeyecek. Jonathan Levin, BridgeOS olarak adlandırılan ve iMac Pro’da ana işletim sistemine eşlik etmesi beklenen sistemin kodlarını incelemiş. Görünüşe göre, Apple iPhone 7’deki A10 Fusion yongasının bir türevini yardımcı işlemci olarak kullanmayı planlıyor.

Bu işlemcinin tam olarak ne işe yarayacağı tam olarak ortaya çıkmamış olsa da, Steve Troughton-Smith adlı geliştirici de A10’un hem macOS’in başlatılması hem de bellenimi ana Xeon işlemciye aktarma ve medya kopyalama korumasını yönetme gibi güvenlik süreçlerinde kullanılacağını belirtiyor. Guilherme Rambo adlı bir başka geliştirici ise kodlar içinde “Hey Siri” desteğinin izlerine rastlamış. Windows 10’da bulunan, ancak Türkiye’de kullanılamayan Cortana gibi, kullanıcılar bir ikona tıklamadan veya klavye kısayolunu kullanmadan Siri’yi tetikleyebilecek ve istediği sorguyu gerçekleştirebilecek.

A10 yongasının sürekli çalışan bir yonga olması söz konusu olabilir. Bu açıdan son model MacBook Pro’ların bazılarında yer alan Touch Bar’ı çalıştıran özelleştirilmiş T1 yongasından da ayrılacaktır. Ayrıca bu durumda özelleştirilmiş ARM yongalarının macOS’in, sistemin uyku durumundayken bile veri senkronizasyonu yapmasını sağlayan Power Nap işlevinin yürütülmesini üstleneceği şeklinde çıkan dedikodular da desteklenmiş olacaktır. Bu durumda iMac Pro, e-postaların alınması için güce doymayan Xeon işlemcisini kullanmak zorunda da kalmayacaktır. Tabii ki, bu durum “Hey Siri” komutları için de geçerli olacaktır. Böylelikle iMac Pro uyku durumunda olsa bile “Hey Siri” diye seslenerek uyandırmak mümkün olabilir.

Ortaya çıkarılan bulgular iMac ya da macOS’in eskisinden daha kısıtlayıcı olacağı anlamına gelmiyor. Üstelik iMac Pro satışa sunulmadan A10’un ne yapacağını tam olarak bilemeyiz ki, bunun için de 2017’nin sonlarını, aralık ayını beklememiz gerekiyor.

Her ne olursa olsun, Apple’ın mobil deneyimi belirli oranda masaüstü ortamına taşımak istediğini görüyoruz. Her ne kadar bu hamle sadece güç tasarrufu ve aşırı işlem yükünü azaltma amaçlı olsa da, dikkate değer görünüyor. iMac Pro da sözü edilen işlev için iyi bir test ortamı olabilir.

Eğer A10, ana akım Mac bilgisayarlara, özellikle de MacBook modellerine gelirse, bu işlemcinin Siri ve Power Nap gibi işlevlerin pil ömrüne olumsuz etkisini azaltabileceğini de şimdiden görüyoruz.

İLGİLİ HABERLER