Teknoloji

Apple ile Motorola Mobility arasındaki patent davasında ön karar Motorola lehine

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın Motorola Mobility’ye yönelik patent ihlâl iddiaları alınan ön kararla reddedildi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC), Cupertino şirketinin dile getirdiği ihlâl iddialarının geçerli olmadığı yargısına vardı. Ne var ki, süreç henüz erken aşamalarında, nihai karar henüz verilmiş değil.

ITC’nin verdiği geçici karar Motorola’nın iddia konusu olan patentli üç teknolojiyi ABD’de satılmakta olan DROID serisi cihazlarında izinsiz kullanmadığını içeriyor. Motorola Mobility’nin kıdemli başkan yardımcısı ve genel hukuk danışmanı Scott Offer, “Motorola Mobility için olumlu sonuç çıktığından dolayı memnunuz.” diye konuştu. Offer, Motorola Mobility’nin yıllar boyunca teknoloji geliştirmek ve sektör öncüsü fikri haklar portföyünü oluşturmak için sıkı bir şekilde çalıştığını, bu geniş ve derin portföyü kullanıcı deneyimini genişletecek farklılaşmış yenilikler yaratmak için kullanmaktan dolayı memnun olduklarını da sözlerine ekledi.

Apple’ın iddiasına söz konusu olan patentler dokunmatik ekran ve çoklu dokunma kullanımı ve yazılım yükleme teknolojisini içeriyordu. Hafifçe tıklatma, parmak sürükleme gibi farklı çoklu dokunmatik hareketlerle iki veya daha fazla parmak için çoklu dokuma tanınması Apple’ın fikri haklarının koruması altında bulunuyor. Şirket, ilgili şikayeti 2010 yılının sonlarında yapmıştı. Motorola da Apple’ın bu hamlesine kendi patent ihlâl davasıyla cevap vermişti. Motorola, Microsoft ile de davalık olmuş durumda. Geçtiğimiz aralık ayında ITC tarafından verilen ön karar Microsoft lehine olmuştu.

Ön karar, nihai kararın nasıl olacağı şeklinde bir işaret sayılmakla birlikte kesin hüküm taşımıyor. S3 Graphics’in Apple’a karşı açmış olduğu bir patent ihlâl davasında ITC S3’ün lehinde ön karar vermişti. Bu ön karar çıktığında HTC, S3 Graphics’i satın almak üzereydi. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan nihai kararda ise ITC S3’ün iddialarının aksine bir karar vermişti.

İlgili – ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu [PDF]

İLGİLİ HABERLER