Teknoloji

Apple iCloud’ın yıllık fiyatı 25$ olabilir

Steve Jobs iCloud ile ilgili detayları önümüzdeki pazartesi günü, bize göre akşam saatlerinde düzenlenecek olan WWDC 2011 açılış toplantısındaki konuşmasında ortaya dökecek. Apple’ın iCloud servisi için son olarak Universal Music ile de lisans anlaşması imzalamış olmasıyla ilgili haberlerin ardından şimdi de bu servisin fiyatı hakkında dedikodular ortalıkta dolaşmaya başladı.

LA Times’ın haberine göre iCloud’un yıllı fiyatı 25$ olacak. Gazetenin kaynaklarına göre Apple iCloud müzik servisi üzerinden elde edilen gelirin yüzde 70’ini plak şirketlerine bırakacak. Bu yüzde 70’lik payın dışında 12’lik kısmında müzik yayıncılarına gideceği tahmin ediliyor. Aslında bu gelir paylaşım modeli pazarlıkların en can sıkıcı noktasıymış. Bu durumda Apple’ın kısmetine yüzde 18’lik bir pay düşüyor ki, şirket bu parayla Kuzey Carolina’da kurmuş olduğu ve iCloud’ın faaliyet göstereceği veri merkezini işler şekilde tutabilsin.

Apple’ın hâla eğitim görmekte olan iCloud kullanıcılarına öğrenci indirimi sunacağı iddia ediliyor. Bu büyük ihtimalle abonelik ücretinde yapılacak indirim şeklinde kendini gösterecektir. Hem Google hem de Amazon bulut tabanlı müzik servislerini ücretsiz sunuyor, ancak her iki serviste de kullanıcıların müzik kütüphanelerinde yer alan tüm şarkıları çevrimiçi depolama alanına yüklemesi gerek. Apple’ın sisteminde ise kullanıcının bilgisayarındaki müzik kütüphanesi taranacak ve çevrimiçi tarafta bu kütüphanenin bir kopyası dijital master kopyalarla oluşturulacak. Böylelikle hem zaman hem de bant genişliğinden tasarruf edilmiş olacak.

Apple’ın yeni iCloud servisiyle ilgili detayları pazartesi akşamı almış olacağız. Gelişmeleri sıcağı sıcağına Teknoblog’dan da aktarıyor olacağız.

İlgili – LA Times

İLGİLİ HABERLER