Teknoloji

Apple iCloud şifrelemesini kuvvetlendirmeyi planlıyor

apple icloud

Apple’ın iCloud üzerinde gerçekleştirilen yedekleme işlemlerinin şifrelemesini kuvvetlendirme yönünde çalışmalar yaptığı, geçtiğimiz ay gündeme gelmişti. Şirketin böylelikle giriş kodu olmadan şifrelenmenin aşılmasını tamamen engellemeyi amaçladığı belirtilmişti. Halihazırda iCloud yedeklemeleri şifrelenmiş olsa da, bu yedekler kullanıcılar tarafından oluşturulan bir giriş koduyla korunmuyor. Bu da, kolluk kuvvetlerine kullanıcı içeriklerine kolaylıkla erişim imkanı veriyor. Apple, geçmişte mahkeme kararları doğrultusunda kolluk kuvvetlerinden gelen çeşitli erişim taleplerini yerine getirmişti.

Ancak FBI ile yaşanan gerginlikten sonra Cupertino merkezli şirket cephesinde işler değişti. Apple iCloud şifrelemesini kuvvetlendirerek, kolluk kuvvetlerinden gelen erişim taleplerinin kullanıcı tarafından belirlenen geçiş kodu olmadan yerine getirilmesini engellemeyi amaçlıyor.

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Apple genel kullanıcı deneyimi ve artırılmış gizlilik konusunda denge kurmak için çalışıyor. Haberde giriş kodunu unutan kullanıcıların fotoğraflar ve belgeler gibi dokümanlarını unutabileceğine de dikkat çekiliyor.

Söz konusu değişikliğin temelini, Apple’ın artık bugün elinde tuttuğu anahtarları tutmak istememesinden kaynaklanıyor. Şirket, böylelikle bu anahtarları yasal olarak kolluk kuvvetlerine bırakmak zorunda kalmaktan kendisini kurtarmak istiyor. Şirketin burada yaşadığı temel sıkıntıyı ise kullanıcı gizliliğini artırırken kullanım kolaylığından verilecek tavizin dozunu ayarlamak oluşturuyor.

Apple ve FBI arasındaki dava 22 Martta başlayacak. Dava yüzünden güvenlik prosedürlerini yeniden değerlendirmek zorunda kalan Apple, güvenlik yaklaşımlarını değiştirerek FBI’ın dayatması yüzünden kendi güvenlik sistemlerinden taviz vermek zorunda kalmaktan kaçınmaya çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER