Teknoloji

Apple ünlülerin özel fotoğraflarını ortaya çıkaran iCloud saldırısını araştırıyor

apple-iphone-bul-020914

Aralarında Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst ve Kate Upton’ın da bulunduğu pek çok ünlü kadına ait özel fotoğrafların 4chan ve Reddit gibi sitelerde paylaşılması internet ve magazin dünyasında son günlerin en sıcak gündem maddesi durumunda. Fotoğrafların bu kişilerin iCloud hesabına düzenlenen bir saldırı sonucunda ele geçirildiği iddiasıysa gözlerin iCloud’un yaratıcısı Apple’a çevrilmesine neden olmuştu. Apple tarafından Recode sitesine gönderilen açıklamada şirketin kullanıcı mahremiyetini çok önemsediği ve ortaya atılan iddianın aktif biçimde araştırıldığı belirtildi.

Hollywood Reporter sitesinde yer alan bir haber ise ABD Federal Araştırma Bürosu’nun (FBI) da konuyu yakından takip ettiğini bildiriyor. Konuya ilişkin bir açıklama yayınlayan FBI, sanal ortamda haneye tecavüz ve yüksek profilli kişilere ait özel fotoğrafların kanunsuz biçimde takip edilmesine ilişkin gelişmelerin incelendiğini, ancak şu anda daha geniş kapsamlı bir yorum yapmanın uygunsuz olacağını ifade etti.

Henüz doğrulanmasa da, yayınlanan pek çok haberde sızıntının kaynağı olarak iCloud gösteriliyor. Saldırganların iBrute adı verilen özel bir araç kullandığı ve bu aracın Apple’ın iPhone’umu Bul servisi üzerinde doğru şifreyi bulana kadar farklı kombinasyonları denediği iddia ediliyor. iPhone’umu Bul servisine erişim sağlanmasıyla birlikte iCloud şifresine ulaşmak ve iCloud hesabında saklanan veri ve dosyaları görmek mümkün oluyor. Ancak Apple’ın iPhone’umu Bul servisine giriş için sadece beş denemeye izin vermesi iBrute’un etkili olma ihtimalini düşürüyor.

İLGİLİ HABERLER