Dosya

Apple iCloud Photo Library nedir, nasıl çalışır?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

icloud-photo-library-1

Apple iCloud Photo Library’nin 20 Ekimde yayınlanacak iOS 8.1 güncellemesiyle birlikte aktif hâle geleceğini 16 Ekimde düzenlediği iPad etkinliğinde duyurmuştu. Söz konusu güncelleme, iOS 8 ile ortadan kaybolan Film Rulosu’nu da fotoğraflar uygulamasına geri getirecek. Apple’ın Film Rulosu’nu niye geri getirme kararı aldığını ve iCloud Photo Library’nin nasıl çalıştığını yazının devamında bulabilirsiniz.

iCloud Photo Library nedir?

iCloud tabanlı bir servis olan iCloud Photo Library, tüm fotoğraf ve videoları otomatik olarak iCloud’da depoluyor. Kullanıcılar böylelikle fotoğraf ve videolarına bir iOS cihazı veya iCloud Drive aracılığıyla web üzerinde erişebiliyor ve fotoğrafları orijinal format ve çözünürlüklerinde kaydedebiliyor. Ancak iCloud Photo Library’nin yetenekleri bununla sınırlı kalmıyor. iCloud Photo Library fotoğraflarda yapılan düzenleme ve değişiklikleri tüm cihazlarda eş zamanlıyor. Böylelikle iPhone üzerinde düzenlenen bir fotoğrafı iPad’de görmek de mümkün oluyor. Söz konusu özellikler videolar için de geçerli durumda.

icloud-photo-library-4

iCloud Photo Library ile Apple’ın ortaya koyduğu temel fikir ise kullanıcıların iOS cihazlarında biraz daha depolama alanı açmasını sağlamak. Çünkü bu servisle fotoğraf ve videolar cihaz yerine bulutta saklanıyor ve fotoğraf ve videoların farklı cihazlar üzerinde yönetimi de mümkün hâle geliyor. iCloud Photo Library ile birlikte Fotoğraflar uygulaması fotoğraf ve videoları tüm cihazlarda Anlar, Koleksiyonlar ve Yıllar başlıkları altında organize ederken; kullanıcılar diledikleri takdirde favori fotoğraflarını işaretleyebiliyor, yeni albümler oluşturabiliyor veya içerikleri kendi arzu ettikleri biçimde sıralayabiliyor. Bu işlemlerin hangi iOS cihazı aracılığıyla gerçekleştirildiği de farketmiyor.

Apple ilk etapta sadece gelişigüzel seçilen belli bir kullanıcı grubunun iOS cihazlarında iCloud Photo Library’yi aktive etmesine izin vermişti. 20 Ekimde yayınlanacak iOS 8.1 güncellemesiyle birlikte iCloud Photo Library tüm iOS kullanıcılarına açık hâle gelecek. Servisten faydalanmak için iOS 8.1 sürümünü yüklemek gerektiğinin altını bir kez daha çizmekte fayda var. Bu tarihten itibaren OS X Yosemite de iCloud Photo Library desteğine sahip olacak. Böylelikle OS X Yosemite yüklü Mac’te bulunan fotoğraflar da iCloud Photo Drive’a aktarılabilecek ve iPhone veya iPad üzerinden görülebilecek.

Apple 2015’in başlarında Mac için yeni bir Fotoğraflar uygulaması yayınlayacak. Yeni kontroller barındıran bu uygulama Mac üzerinde iCloud Photo Library kullanırken fotoğrafların görüntülenmesini, eş zamanlamasını ve yönetimini kolaylaştıracak.

iCloud Photo Library’nin maliyeti ne kadar olacak?

iCloud Photo Library aktive edildiği takdirde tüm fotoğrafları otomatik olarak iCloud’a kaydedecek. Ne var ki, kullanıcıların bunun için iCloud hesaplarında yeterli alana sahip olması gerekiyor. Apple halihazırda iCloud kullanıcılarına sadece 5 GB’lık bir ücretsiz saklama alanı sunuyor.

iOS cihazındaki fotoğraf ve videoları 5 GB’tan büyük bir alan kaplayan ve iCloud Photo Library’den faydalanmak isteyenlerin bir iCloud saklama planı satın alması gerekiyor. iPhone veya iPad’in Ayarlar uygulamasında iCloud bölümünde bulunan Saklama sekmesi aracılığıyla bir abonelik planına dahil olunabiliyor.

icloud-photo-library-3

Saklama sekmesinde “Saklama Planını Değiştir” seçeneğine dokunduktan sonra kullanıcılar karşılarına çıkan listeden tercih ettikleri saklama alanını seçebiliyor. İşlemi tamamlamak için açılan pencerenin sağ üst kısmında bulunan “Satın Al” ikonuna dokunmak ve iCloud hesabına giriş yapmak gerekiyor. Alan satın alma işleminin gerçekleşmesi için herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmuyor.

Saklama alanları için ödeme planları ise ücretsizden 1 TB için aylık 39,99 TL’ye kadar çıkıyor.

  • 5 GB saklama alanı – Ücretsiz
  • 20 GB saklama alanı – 1,99 TL
  • 200 GB saklama alanı – 7,99 TL
  • 500 GB saklama alanı – 19,99 TL
  • 1 TB saklama alanı – 39,99 TL

iCloud saklama alanlarının iCloud Drive için de kullanılabildiğini ve bu servis için ekstra bir saklama planına dahil olmanın gerekmediğini hatırlatmakta fayda var.

iCloud Photo Library nasıl aktive edilir?

iOS 8.1’in yayınlanmasının ardından iCloud Photo Library’yi Ayarlar uygulaması içinde bulunan Fotoğraflar ve Kamera sekmesi içinde yer alan iCloud Photo Library düğmesini açık hâle getirerek aktif hâle getirmek mümkün olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple iCloud Drive nedir?

iCloud Photo Library nasıl çalışıyor?

Halihazırda iCloud Photo Library’yi kullanabilenler iOS’in Fotoğraflar uygulamasında Film Rulosu ve Fotoğraf Yayını’nın yokluğunu fark edecektir. Apple iOS 8 ile birlikte bu sekmeleri uygulamadan kaldırsa da, iOS 8.1 ile birlikte Film Rulosu’nun geri döneceğini açıklamıştı. Daha fazla ilerlemeden önce bu noktada Film Rulosu ve Fotoğraf Yayını arasındaki farkları anlatmakta fayda var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iOS 8 İncelemesi

Film Rulosu vs Fotoğraf Yayını

iOS 8’den önce Film Rulosu, iOS cihazının dahili hafızasında saklanan tüm fotoğraf ve videolara ev sahipliği yapıyordu. Kullanıcıların iPhone’ları ile çektikleri tüm fotoğraf ve videolar otomatik olarak Film Rulosu’na kaydedilirken, bu fotoğraf ve videolar, Fotoğraf Yayını aktive edilmediği takdirde, sadece iPhone’larında görülebiliyor. Manuel olarak aktive edilmesi gereken Fotoğraf Yayını’nda ise fotoğraflar bulutta saklanıyor ve tüm iOS cihazlarıyla eş zamanlanıyor.

Fotoğraf Yayını’nı iCloud Photo Library için bir temel teşkil ettiğini söylemek pek yanlış olmayacaktır. Kullanıcının cihazına kaydettiği fotoğraflardan bir koleksiyon oluşturan Fotoğraf Yayını, fotoğrafların cihazlar arasında paylaşılmasını sağlıyor. Bulut depolama alanına bir etkisi bulunmayan Fotoğraf Yayını’nda maksimum 1000 fotoğraf saklanabiliyor. Videoların dahil edilmediği bu sistemde fotoğrafların saklama süreleri maksimum 30 gün olarak belirlenmiş.

Buna ek olarak, Fotoğraf Yayını’ndan silinen bir fotoğraf otomatik olarak aynı iCloud hesabını kullanan diğer cihazlardan da siliniyor. Ancak Film Rulosu’na kaydedilen orijinal kopya durumdan etkilenmiyor. Film Rulosu’ndan silinen bir fotoğrafın Fotoğraf Yayını’ndaki kopyası da herhangi bir değişime uğramadan erişilebilir olma özelliğini koruyor.

iOS 8’de Fotoğraflar uygulaması

Halihazırda iCloud Photo Library’yi kullanabilenler Film Rulosu ve Fotoğraf Yayını’nın iOS 8’de bulunan Fotoğraflar uygulamasında yer almadığını göreceklerdir. Uygulamada bu iki bölüm yerine ekranın alt kısmına yerleştirilen Fotoğraflar, Paylaşılan ve Albümler ismini taşıyan üç sekme bulunuyor.

Fotoğraflar sekmesi kullanıcıların cihazlarında bulunan tüm fotoğraf ve videoları yıllara, koleksiyonlara ve anlara göre organize edilmiş biçimde saklıyor. Paylaşılan sekmesi ise cihaz sahiplerine arkadaşları veya Aile Paylaşımı üyeleriyle albüm, fotoğraf ve video paylaşma imkanı veriyor. Albümler sekmesi ise otomatik oluşturulan veya kullanıcılar tarafından hazırlanan albümlere ev sahipliği yer alıyor. Bu sekme altında bulunan Son Eklenenler isimli albüm Film Rulosu ve Fotoğraf Yayını’nın bir kombinasyonu olma özelliğini taşıyor. Tüm yerel fotoğraf ve videoları belli bir süre için saklayan bu sekme, fotoğrafları cihazlar arasında eş zamanlıyor.

icloud-photo-library-2

Fotoğraf ve videolar bir süre sonra Son Eklenenler albümünden kaldırılsalar dahi, bir kopyaları Fotoğraflar sekmesi altında saklanıyor. Varsayılan albümlere de Albümler sekmesinin altında erişilebiliyor.

iOS 8.1’de Fotoğraflar uygulaması

Apple iOS 8’i geçtiğimiz eylül ayında yayınladıktan sonra Fotoğraflar uygulamasında Film Rulosu ve Fotoğraf Yayını’nın bulunmaması nedeniyle kullanıcılarının tepkisine maruz kalmıştı. Pek çok kullanıcı Fotoğraflar sekmesi altında fotoğraflarının otomatik olarak organize edilmesinden duyduğu rahatsızlığı çeşitli mecralarda ortaya koymuştu.

Bu şikayetlere kulak veren Apple, 20 Ekimde yayınlayacağı iOS 8.1 güncellemesiyle Film Rulosu’nu geri getirecek. Film Rulosu ve geleneksel mekanizmasına erişim imkanı dışında yeni Fotoğraflar uygulamasında göze çarpan bir değişiklik bulunmuyor. Film Rulosu’nu Son Eklenenler albümüyle değiştiren Apple, iOS 8 ile Son Silinenler isimli bir albümü de kullanıma sunmuştu. Son Eklenenler albümünden silinen fotoğraf ve videoların yönlendirildiği bu albüm, bilgisayarlarda bulunan Geri Dönüşüm Kutusu’nu hatırlatıyor. Ancak bu albüme dahil olan fotoğrafları kurtarmak isteyenlerin önünde 30 günlük bir süre bulunuyor.

Film Rulosu’nun geri gelişiyle birlikte kullanıcılar fotoğraf ve videolarını yine alışık olduklaru biçimde saklayabilecek ve görebilecek.

İLGİLİ HABERLER