Teknoloji

Apple için üretim yapan Foxconn fabrikalarında çalışma koşulları iyileşiyor

Apple’ın çoğu ürünü Foxconn tarafından, Çin’deki üretim tesislerinde üretiliyor. Bu fabrikalardaki çalışma koşullarının kötü olduğuna yönelik haberlerin sıklaşmasının ardından Apple bu yılın başında bir adım atmış ve bu fabrikaları teftiş edeceğini duyurmuştu. Yılın başlarında gerçekleşen inceleme ile tehlikeli ve haksız çalışma koşullarının dile getirildiği raporun yayınlanmasının ardından işlerin yoluna girdiğine yönelik haberler var.

New York Times’ın haberine göre, bir üst düzey Apple yöneticisiyle Foxconn’un baş yöneticilerinin gerçekleştirdiği görüşmenin sonucunda Tayvanlı üreticinin gelecek yıl itibariyle çalışanların maaşlarına zam yapması ve çalışma saatlerini azaltması konusunda uzlaşma sağlandı. Yapılacak diğer değişiklikler arasında Foxconn fabrikalarının emniyetinin ve konforunun artırılması da bulunuyor. Çalışanlar için rahat sandalyeler ve makineler için de otomatik kapatma fonksiyonları sağlanacak.

Apple dışında hemen hemen her elektronik şirketi için üretim yapan şirket yukarıda da belirttiğimiz gibi kötü çalışma koşulları ve yaşanan intihar vakalarıyla gündeme gelmişti. Artan eleştirilerin ardından Apple Foxconn fabrikalarında reformların gerçekleşmesi noktasında öncü rolü üstlenmişe benziyor. Adı açıklanmayan bir Apple yöneticisi New York Tims’a kolay yoldan küreselleşme döneminin bittiği ve bundan sonra pisliğe bulaşmak zorunda olduklarını bildiklerini dile getirdi.

Gerçekten son yıllarda tüketiciler de uyandı ve satın aldıkları elektronik ürünlerin hangi yollarla kendilerine geldiği konusunda daha duyarlı davranıyor. Özellikle intihar vakalarına dair haberlerin medyada yer almasıyla birlikte Çin’deki üretim koşullarıyla ilgili problem daha fazla dikkat çeker hâle gelmişti. Ne yazık ki, yine kurban vermek gerekti; ancak en azından bundan sonra Foxconn ve Çin’deki diğer üretim tesislerinde çalışma koşullarının iyileşmesi konusunda olumlu gelişmeler görebiliriz. Tabii, bu durumun bize ürünlerin fiyatının biraz daha yükselmesi gibi bir yansıması olacak, ancak ortadaki durum karşısında bunu sorun etmemek gerek.

İlgili >> New York Times

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER