Teknoloji

Apple iBeacon ile NFC’ye alternatif sunmayı hedefliyor

iOS 7’nin kullanıcı arayüzüne yönelik değişikliklerin fazlasıyla dikkat çektiği bir ortamda yazılımcılara yönelik yeni özellikler biraz arka planda kaldı. Ancak yakından bakıldığı zaman bu boyutta da son derece ilginç yeniliklerin sunulduğu anlaşılıyor. Söz konusu yenilikler arasında en heyecan verici olanlardan birisi de, Apple tarafından iBeacons olarak adlandırılan bir profil içinde sunulan geliştirilmiş BLE (Bluetooth Low Energy) desteği oldu. Söz konusu desteğe dair detaylar henüz tam olarak açıklanmadı. GigaOM’un haberine göre, iBeacon sayesinde düşük güç tüketimli, küçük Bluetooth cihazlarını kullanarak iç mekan haritalamasından kupon teslimatına kadar uzanan pek çok hizmet sunulabilecek.

ibeacons-120913

BLE teknolojisini kullanan şirketlerden birisi olan Estimote, ”Bluetooths Smart Beacons” adını taşıyan cihazı sayesinde etrafınd BLE desteği barındıran tüm cihazlara içerik ve mikro konum verisi yayını yapabiliyor. Estimote’un bu küçük vericileri alışveriş dışında iç mekan haritalaması gibi görevleri de yerine getirebiliyor. Estimote’tan yapılan açıklamada vericilerin kol saati piliyle iki yıl boyunca çalışabildiği belirtilirken, 20-30 dolar bandında olması beklenen piyasaya çıkış fiyatların teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte gerileyeceği düşünülüyor.

BLE’nin büyümesinden faydalanmak isteyen bir diğer şirket ise PayPal. Şirketin bu hafta içinde duyurduğu yeni ödeme sistemi Beacon, kullanıcıların telefonlarını ceplerinden çıkarmadan ödeme yapmasını amaçlıyor. Beacon’ın satış terminaline yerleştirilen USB çubuğu sayesinde işletme sahipleri bir PayPal kullanıcısı mekana girdiği zaman otomatik olarak uyarılıyor. Mekan sahipleri oluşturulan BLE bağlantısını kullanarak özel teklifler sunabiliyor veya müşterilerine siparişlerinin hazır olduğunu bildirebiliyor. Ödeme yapılırken ise kasada duran kişiye PayPal kullanarak ödeme yapılacağını belirtmek yeterli oluyor.

Apple’ın yeni akıllı telefonları iPhone 5S ve 5C’de NFC teknolojisi bulunmuyor. Apple’ın NFC’ye uzak durması teknoloji dünyasında sıklıkla eleştirilse de, 2013 itibarıyla NFC’ye bağlı teknoloji ve alt yapının eksikliği ile BLE’deki gelişmeler Apple’ın kararını temize çıkaran unsurlar olabilecek gibi gözüküyor. Bu noktada BLE teknolojisinin sadece Apple tarafından akıllı telefonlarda kullanılmadığını, Estimote ve Paypal’ın BLE çözümlerinin de önümüzdeki yıldan itibaren aktif hale geleceğini belirtmekte fayda var. Apple’ın iBeacons profilinin BLE ile birlikte sunacağı çözümleri görmek için de beklemek gerekiyor.

İlgili >> GigaOM, Estimote, PayPal

İLGİLİ HABERLER