Teknoloji

Apple iAd ile para kazanma fikrinden vazgeçiyor

apple

apple-store-akasya-fotograflar-00035

Görünen o ki, Apple için reklam işi pek de arzulanan doğrultuda gitmedi. BuzzFeed News’te yer alan habere göre, Apple iAd reklam platformundaki rolünü önemli ölçüde azaltacak. 2010’da kurulan platform, yazılımcılara uygulamalarına reklam yerleştirme imkanı sağlama hedefiyle yola çıkmıştı.

Platform bundan böyle reklam verenler ve içerik ortakları arasında bir aracı işlevi görmek yerine reklam verenlerin ve yayıncıların pek çok işi kendi başlarına halledebileceği bir sisteme dönüşecek. Bunun karşılığında, Apple iAd satışlarından yaptığı yüzde 30’luk kesintiye son verecek ve yayıncılara gelirlerini koruma imkanını sağlayacak.

Apple’ın çok kârlı gibi gözüken bir girişimden vazgeçmesi pek sık rastlanan bir durum değil. Ancak iAd ilk günden bu yana arzulanan ilgiyi yakalama konusunda sıkıntı yaşamıştı. iAd’i ücretsiz bir servise dönüştürmek, Cupertino merkezli şirkete en azından diğer reklam ağlarıyla rekabet etme fırsatını sağlayacaktır. Ortadaki durumu pek kâr etmeyen bir servisin dönüştürülmesi şeklinde tanımlamak da yanlış olmayacaktır. Google için reklam geliri fazlasıyla önemli olsa da, Apple için bu tarz bir durumdan söz etmek mümkün değil.

Apple’ın internet, yazılım ve servislerden sorumlu başkan yardımcısı Eddy Cue’nin de, The Wall Street Journal’da yayınlanan bir yazıda, “Self-servis iAd” platformunun iki ay içinde doğabileceğinden bahsetmesi, BuzzFeed News’te çıkan haberin doğruluğu konusunda bir kanıt olarak gösterilebilir. Bu dönüşümün gerçekleşmesi durumunda Apple’ın kendi satış ekibiyle yollarını ayırması ise doğal bir sonuç şeklinde nitelenecektir.

İLGİLİ HABERLER