Eğlence

Apple I anakartı ve Steve Jobs’un notları yüksek fiyatlara alıcı buldu

Apple’ın kuruluş yıllarından kalma iki önemli eşya Sotheby tarafından düzenlenen açık artırmalar tarafından satıldı. Bu parçalardan ilki 1976’da $666.66’dan satılmakta olan Apple I anakartlarının dünya üzerinde kalan son örneklerinden bir tanesi, 374 bin 500 dolara alıcı buldu. Bu parçanın açılış fiyatı ise 180 bin dolardı. Söz konusu anakart orijinal Apple I kullanım kılavuzu, programlama rehberi ve $75 fiyatlı aksesuar olarak satılan kaset arayüzüyle birlikte alıcı buldu.

Sadece 200 adet Apple I bilgisayar yapılmıştı ve Sotheby’ın belirttiğine göre bu anakart şu anda bilinen 50 kadar bilgisayarın içinde çalışmakta olan altı tanesinin içinde bulunanlardan bir tanesiydi. Çalışmayan bir ürün 2010’da 200 bin dolara satılmıştı. Ancak Steve Jobs’un ölümü ve Apple’ın giderek artan popülaritesi bu tarz parçalara olan ilgiyi daha da artırmış durumda. Bu durum Steve Jobs’un dört sayfalık not kağıdına da büyük bir ilginin gösterilmesine neden olmuş durumda.

Söz konusu not parçası için 15 bin dolarlık bir fiyattan alıcı bekleniyordu, ancak satış 27 bin 500 dolar üzerinden gerçekleşti. Söz konusu not kağıtları Steve Jobs’un süpervizörü Stephen Bristow’a Atari’nin World Cup Football ürününün nasıl geliştirilebileceğini anlatışını gösteriyor. Sotheby en az üç kişinin bu not kağıdı için yarıştığını, anakart içinse iki muhtemel alıcının birbiriyle açık artırma yarışına tutuştuğunu kaydetti. Alıcıların kimlikleri açıklanmadı.

İlgili >> BBC

İLGİLİ HABERLER