Teknoloji

Apple ve Huawei tablet pazarındaki düşüşü yavaşlatıyor

Tablet pazarı zorlu mücadelesini sürdürüyor. Satışlarda yılın bu zamanına kadar yüzde 3.4’lük bir düşüş olduğu belirtiliyor. Ne var ki, bazı alışılagelmiş oyuncular bu aşağı yönlü eğilimi dikkatlerini düşük fiyatlı, yüksek değerli ürünlere odaklanarak geri çevirmeye çalışıyor.

Apple ve Huawei’nin pazarda birer başarı hikâyesi yazdığını söyleyebiliriz. Birçok şirket tablet pazarına olan ilgilerini birkaç yıl önce iyice azaltmışken, bu iki şirketin ürünleriyle uygun fiyatlı alternatifler sunduğunu görüyoruz. Samsung’un da geçtiğimiz aylarda çıkardığı Galaxy Tab S3 ile üst sınıf Android tablet arayanlara önemli bir seçenek sunduğunu belirtmek gerekiyor.

Bu yılın başlarında çıkan, 9.7 inç Retina ekranlı iPad, özellikler açısından çok yüksek seviyeye çıkmıyor. Ancak 2014 sonbaharında çıkan iPad Air 2’ye göre işlemci tarafında biraz da iyileşme sağlıyor. Diğer bir deyişle Apple’ın 9.7 inç tabletinin performansını zamanın ruhuna uygun hâle getiriyor.

2017 model iPad’in en önemli özelliğiyse, müşterilere standart iPad deneyimini uygun fiyattan edinme imkanı sunması. iPad’i Türkiye’de 1599 TL’den başlayan fiyatlarla bulmak mümkün oluyor. Düşük fiyat, Apple’ın iPad tarafında da satışları artırmasını sağladı. Bunu açıklanan en son finans raporundan görüyoruz.

IDC‘nin açıkladığı son tablet pazarı araştırması, Huawei’nin de başarıl olduğunu gösteriyor. Türkiye’de resmi olarak satılmayan MediaPad M3 8.0 tablet, uygun fiyata yüksek değer sunması sayesinde tüketicilerden ilgi görmüştü.

Google’a baktığımızda ise, şirketin Nexus tablet üretimini bir kenara bıraktığını görüyoruz. Son zamanlarda gelen referans Android cihazları genellikle akıllı telefonlar oluyor. Bu durum Android ekosisteminde diğer oyunculara da alan bırakıyor. Huawei de bu boşluğu iyi şekilde değerlendirmişe benziyor.

Son yıllarda akıllı telefonlar tarafında hem teknoloji hem de tasarım açısından önemli ilerlemeler görüldü. Bununla birlikte ekran büyüklükleri de büyük oranda arttı. Özellikle iPhone 7 Plus, Samsung Galaxy S8+ gibi büyük ekranlı telefonlar, kullanıcılara yeterli görüntüleme alanını sunuyor. Bu da daha büyük ekranlı bir tablete olan ihtiyacı azaltıyor.

Tabletler ise akıllı telefonlara göre daha yavaş bir gelişim seyri izliyor. Apple’ın iPad Pro tabletleriyle PC seviyesinde performans ve deneyim sunan ürünler sunmaya çalıştığını görüyoruz. iPad Pro ve Samsung Galaxy Tab S3 dışında, piyasada “üst sınıf” olarak nitelendirilebilecek bir tablet bulunmuyor.

Öte yandan, 2’si 1 arada bilgisayarların yaygınlaşması da tabletleri vuran önemli bir nokta oldu. Ekranları çıkarılıp bir tablet gibi kullanılabilen ya da klavyesi katlanıp ekranın arkasına alınan dönüştürülebilir bilgisayarlar kullanıcıların tabletlere olan ihtiyacını karşılamaya başladı. Bu durum, bir taşla iki kuş vurmak isteyen kullanıcıların bu tarz ürünlere yönelmesine neden oldu.

Tablet pazarının yeniden canlanmasını büyük ihtimalle fiyatların daha da düşmesi sağlayacaktır. 2’si 1 arada ürünler tablet üreticilerini yapmak istemedikleri bir şeyi yapmaya zorladı, ancak en sonunda bu yapılan fiyat indirimi sonuçlarını vermeye başladı.

Apple, Samsung, Huawei gibi şirketlerin tablet pazarında yaptığı hamleleri başka üreticilerden görecek miyiz? Bunu pazarın kısa veya orta vadedeki seyri belirleyecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER