Manşetler

Apple ve HTC patent anlaşmazlıklarını 10 yıllık lisans anlaşmasıyla sona erdirdi

Apple ve HTC arasında iki yılı aşkın süredir devam etmekte olan patent anlaşmazlığı nihayet uzlaşmayla sonuçlandı. Yapılan anlaşma küresel bir uzlaşma niteliği taşıyor ve Apple ile HTC’nin şikayetlerini önümüzdeki on yıl boyunca geçersiz kılıyor; ayrıca her iki şirket tarafından şu anda elde tutulan veya gelecekte alınacak paentleri de kapsıyor.

Yayınlanan ortak basın açıklamasında şirketler anlaşmanın şartlarının gizli olduğunu dile getirdi. Ancak HTC sözcüsü Jeff Gordon’ın The Verge sitesine yaptığı açıklamaya göre, bu lisans anlaşmasının şirketin finansal durumuna somut bir etkisinin bulunması beklenmiyor. Diğer bir deyişle bu anlaşma HTC’ye çok fazla maliyet çıkarmadı. Anlaşma her iki şirket için de büyük fırsat teşkil ediyor. Apple henüz Samsung ile süren davasında büyük kapsamlı bir çapraz lisans anlaşması yapmaya hazır değildi, HTC ise Samsung’un dışında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonunun ihtiyati tedbiriyle yüzleşen tek şirketti.

Anlaşmanın şaşırtıcı olduğunu söylemek gerek. Aslında geçen ay Delaware mahkemesinin verdiği karara göre her iki şirket muhtemel uzlaşma yollarını görüşecekti, ancak bu süreçle ilgili şimdiye kadar pek bir şey dışarı yansımamıştı. HTC’nin yönetim kurulu başkanı Cher Wang de geçtiğimiz ağustos ayında, Apple Samsung’a karşı zafer kazandığı sırada, şirketinin Apple ile devam etmekte olan anlaşmazlıkta uzlaşmak gibi bir planının olmadığını söylemişti.

İki şirket arasındaki patent anlaşmazlığı 2010 yılında başlamıştı. HTC’nin bu yılın başında ABD piyasasına girmesi beklenen One X ve Evo 4G LTE cihazları Uluslararası Ticaret Komisyonunun yasak kararı nedeniyle ABD gümrüğünde gecikme yaşamıştı. HTC ise ihlâl iddiasına konu olan patentleriyle ilgili bir ara çözüm bulmuş ve sonuç olarak gümrük yasağını kaldırmıştı. Ne var ki, etraftan dolaşma niteliğindeki bu tasarım sorgu altında ve henüz ITC tarafından nihai karar verilmemişti. Artık uzlaşma sağlandığına göre HTC kaydırarak kilit açma, evrensel arama ve ihlâl konusu olduğu iddia edilen diğer özellikleri cihazlarında serbestçe kullanabilecek.

HTC CEO’su Peter Chou anlaşmayla ilgili olarak şirketinin Apple ile yaşanan anlaşmazlığı çözdüğü için memnun olduğunu, böylelikle HTC’nin anlaşmazlıklar yerine inovasyona odaklanabileceğini kaydetti. Apple CEO’su Tim Cook ise HTC ile bir uzlaşma yakaladıkları için mutlu olduklarını, böylelikle ürün inovasyonuna sıkı bir şekilde odaklanabileceklerini kaydetti.

İlgili >> Apple

İLGİLİ HABERLER