Eğlence

Apple HomePod sevkiyatı yılın ilk çeyreğinde 600 bin seviyesinde oldu

apple homepod
apple homepod
Apple HomePod 9 Şubat tarihinde yurt dışında satışa sunulmuştu.

 

Apple HomePod akıllı hoparlörünün ne kadar satıldığıyla ilgili olarak Apple’dan resmi bir açıklama gelmedi. Ancak Strategy Analytics adlı şirket 600 bin ürünün sevk edildiğini iddia etti.

Apple 2018’in ilk çeyreğinde 600 bin HomePod satışı gerçekleştirdi. Söz konusu rakam Strategy Analytics adlı bir pazar araştırma şirketinin satış tahminlerine dayanıyor. Şirket, bu satışlarla birlikte Apple’ın pazarın yüzde 6’lık kısmını elde ettiğini belirtiyor. Bu da onu Amazon ve Google’ın epey arkasına, ancak Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın hemen altına yerleştiriyor.

Tahminlere göre, Amazon 4 milyon birim tahmini satışla akıllı hoparlör pazarının yüzde 43.6’sını elinde bulunduruyor. Google ise 2.4 milyon satışla yüzde 26.5’lik kısmı elinde tutuyor.

Bu noktada birtakım hususlara dikkat çekmek gerekiyor. HomePod 9 Şubat tarihinde yurt dışında satışa sunuldu. Bu nedenle Apple’ın 31 Mart’ta biten çeyreklik döneminin tamamını kapsayacak biçimde piyasada kalmadı. Öte yandan bunlar sadece bir tahminden öte geçiyor. Apple, HomePod satış rakamlarını açıklamadıktan sonra Strategy Analytics’in tahmininin doğru olup olmadığını bilemeyeceğiz. Yine de, şirketin teknolojik ürün satış eğilimlerini ve pazar liderliklerini yakından takip ettiğini belirtmek gerek. Tahminleri de çok boş olmayacaktır.

Strategy Analytics, kastettiğinin “satılan” değil, “sevk edilen” ürün rakamı olduğuna dikkat çekiyor. HomePod öncelikle Apple’ın web sitesinden satılıyor, bu nedenle HomePod için bu iki kavram arasındaki farklı çok da önemli sayılmaz. Yine de, hatırı sayılır miktarda HomePod’un stokta beklediğinin söylendiğini belirtmek gerekiyor. Son olarak, her bir akıllı hoparlör dünya çapında farklı sayıda ülkelerde satılıyor. Bu da satışları etkileyen bir unsur olarak dikkat çekiyor.

Her ne olursa olsun, ortaya çıkan bu tahmini satış rakamı, Apple’ın HomePod’unun yavaş bir başlangıç yaptığı, şirketin beklentilerini karşılamadığı haberlerini destekliyor. Bloomberg geçtiğimiz ay içinde, Apple’ın HomePod için satış tahminlerini düşürdüğü ve Inventec adlı tedarikçiye geçtiği siparişleri iptal ettiği haberlerini yayınlamıştı. Başlangıçta şirket, akıllı hoparlörünün pazarın yüzde 10’luk kısmını elde edeceğini tahmin ediyordu. Ancak Bloomberg’in Slice Intelligence adlı pazar araştırma şirketine dayanarak verdiği rakamlarda, HomePod’un satışa çıktıktan üç hafta sonra pazarın sadece yüzde 4’lük dilimini elde ettiği ortaya çıkmıştı.

HomePod’un Apple’ın beklediği satış rakamlarına ulaşamamasının arkasında birtakım farklı nedenlerin olduğu dile getiriliyor. Öncelikle bu hoparlör AirPods gibi bir iOS ekosistemi aksesuarı gibi davranıyor. Daha doğrusu, Apple’ın etrafı duvarlarla çevrilmiş gizli bahçesinde çalışıyor. Örneğin, hoparlör ve Siri yetenekleri sadece Apple Music ile iyi şekilde işliyor. Diğer müzik servisleriyle deneyim için AirPlay üzerinden yayın gerekiyor. Hepsinden öte, HomePod’u kullanmak için en az bir iOS ya da Mac cihazına ihtiyacınız var. Bu da Apple yapımı bir cihaza sahip olmayan PC ve Android cihaz kullanıcılarını kapsam dışında bırakıyor. 349 dolarlık yurt dışı fiyatının da Amazon, Google, Sonos gibi rakiplerin sunduğu seçeneklerin fiyatlarına göre yüksek olduğu dile getiriliyor.

Apple’ın daha küçük boyutlu ve ucuz bir HomePod çıkararak Amazon Echo ve Google Home gibi cihazlarla daha iyi şekilde rekabet etmeyi düşündüğü de söyleniyor. Ancak KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo, bunun gerçekleşeceğinden pek emin görünmüyor. Kuo, geçen ayki tahminlerinde, Apple’ın 2018’de 2 ila 2.5 milyon arasında HomePod satacağını, bunun da Apple’ın akıllı hoparlör işlerinin büyüklüğünü 1 milyar dolara yakın bir seviyeye çıkaracağını dile getirmişti. Bu tahmin de hiç yabana atılacak türden görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER