Teknoloji

Apple HomePod satışları 2018’de öngörülerin altında kalabilir

apple homepodApple HomePod adını taşıyan akıllı hoparlörünü geçtiğimiz yılın haziran ayında tanıtmış ve 2018’in şubat ayında satışa sunmuştu. Şirketin HomePod satışlarında beklediğini henüz bulamadığına dair haberler hafta içinde gündeme gelmişti. KGI Securities tarafından yayınlanan yeni bir analiz de söz konusu iddiaları destekliyor.

Apple ürünlerine dair isabetli analiz ve öngörüleriyle tanınan Ming-Chi Kuo’ya göre, Cupertino merkezli şirket 2018 boyunca sadece 2-2.5 milyon HomePod sevkiyatı gerçekleştirebilir. Kuo’nun daha önceki öngörüsünün 7 milyon HomePod satışı olduğunu düşününce mevcut tablonun Apple adına pek de parlak olmadığı daha net anlaşılıyor. Hatta ilk öngörülerde 10 milyon rakamının telaffuz edildiği de hatırlanınca beklentilerdeki değişim çok daha açık biçimde görülüyor.

HomePod satışa sunulduğunda pek çok kişi hoparlörün Amazon Echo ve Google Home serisi ürünlere ciddi bir alternatif olabileceğini düşünmüştü. Ancak bu öngörünün gerçeğe dönüşmediği ve HomePod satışlarının hem Apple’ın hem de analistlerin beklentisinin altında kaldığı artık rahatlıkla anlaşılıyor.

Mevcut tablonun oluşmasında ise ilk sorumlu olarak HomePod’un satış fiyatı öne çıkıyor. Apple’ın akıllı hoparlörü ABD’de 349 dolar karşılığında satılıyor. Bu rakamın pek çok kişiyi HomePod’a mesafeli davranmaya ve Amazon ile Google’ın sunduğu alternatiflere yönelmeye ittiği düşünülüyor. Cupertino merkezli şirketin de daha fazla kişiye ulaşabilmek adına HomePod’un daha uygun fiyatlı bir versiyonunu geliştirebileceği söylense de, henüz bu konuda ortada resmi bir işaret bulunmuyor.

HomePod konusunda gelen bir diğer şikayet ise ses kalitesi bakımından oldukça üst seviyede olan cihazın yapay zekâ konusunda aynı performansı gösteremesi. Apple Siri ile yapay zekâ ve dijital asistan yarışına herkesten önce başlasa da, mevcut tabloda Siri’nin Google Asistan ve Amazon Echo’nun arkasında kaldığı düşünülüyor. Bu durumun farkında gibi görünen Apple, kadrosunu yapay zekâ çalışmalarında uzmanlaşmış önemli isimlerle zenginleştiriyor.

Apple HomePod satışlarıyla ilgili rakamları kısa vadede açık biçimde paylaşmayacak. Şirket piyasaya yeni sürdüğü ürünleri pazardaki yerleri olgunlaşıncaya kadar “Diğer Ürünler” kategorisi altında listeliyor ve kesin satış rakamlarını paylaşmıyor. Söz konusu kategoride Apple Watch ve iPod gibi ürünler de bulunuyor. HomePod’un da kısa vadede bu kategoriden çıkması pek olası görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER