Teknoloji

Apple HomePod 2018’i yüzde 4 pazar payıyla tamamlayabilir

apple homepodApple HomePod adını taşıyan ilk hoparlörünü 2017’de tanıtmış ve 2018’in şubat ayında satışa sunmuştu. HomePod’un 2018’i 2 ila 4 milyon arası bir satış rakamıyla tamamlamlayacağına dair öngörüler ise Amazon Echo ve Google Home gibi rakiplerinin yüksek performans gösterdiği ortamda hayal kırıklığı yaratmıştı. Araştırma şirketi Canalys’e ait veriler de söz konusu öngörüleri doğruluyor.

Canalys’in verilerine göre, akıllı hoparlör pazarındaki güçlü büyüme yılın kalan kısmında da devam edecek. Yıl sonu itibarıyla satılan toplam akıllı hoparlör sayısının 100 milyona ulaşması öngörülüyor. Bu da 2017’ye kıyasla yüzde 150’lik bir artış anlamına geliyor. Pazarın yüzde 50’lik kısmını Echo serisi hoparlörleriyle Amazon kontrol ediyor. Google Home serisi ve Google Asistan destekli diğer hoparlörlerin pazar payının ise yıl sonu itibarıyla yüzde 30 seviyesinde olması öngörülüyor.

Apple’ın ise yıl sonu itibarıyla pazardaki payının yüzde 4 seviyesinde olması bekleniyor. Bu da daha önceki 4 milyon satış öngörüsüyle örtüşüyor. Şubat ayında satışa sunulan HomePod hâli hazırda oldukça az sayıda ülkede bulunabiliyor. Ancak Canalys’in uzun vadeli projeksiyonları da HomePod adına umut vadetmiyor.

Canalys’in öngörülerine göre, 2022 itibarıyla akıllı hoparlör pazarının hacminin yıllık 310 milyon cihazı bulması bekleniyor. Söz konusu tarihte Apple’ın pazar payının yüzde 10 seviyesine çıkması öngörülüyor. Bu durum bir iyileşme olacağını gösterse de, rekabette geri kaldığı gerçeğini değiştirmiyor. Amazon Echo serisinin pazar payının ise yüzde 34 seviyesine gerilemesi ve Amazon’un zirveyi Google ile paylaşması öngörülüyor.

Apple HomePod ile akıllı hoparlör pazarına geç girdiği için pazarda hakimiyet kurması şu an için zor görünüyor. Ancak HomePod’un yüksek kâr marjını göz önüne alınca bu durumu şirketi olumsuz etkilemesi beklenmiyor.

İLGİLİ HABERLER