Teknoloji

Apple’ın alternatif ödeme sistemi planı Hollandalı yetkililerin beklentisini karşılayamadı

apple app store

Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi geçtiğimiz yıl Apple’ın çöpçatanlık uygulamalarında üçüncü taraf ödeme yöntemlerine izin vermesine hükmetmişti. Apple bunun için bir eylem planı duyursa da, Hollandalı yetkilileri tatmin etmeyi başaramadı.

Yetkililer öncelikle Apple’ın gerekli değişiklikleri uygulamaya koymamasından rahatsız durumda. İkinci ve daha önemli olan konu ise değişikliklerin uygulansalar bile Hollanda’nın taleplerini karşılayacak seviyede olmaması.

Apple’ın planladığı değişiklikler, geliştiricilerin önüne atlamaları gereken pek çok engel koyuyor. Bunların en kötüsü, geliştiricilerin kullanıcılarını uygulama dışına yönlendirmek veya üçüncü taraf bir ödeme sistemini tercih etmek arasında karar vermek zorunda kalması. Hollandalılar bunun bir soru olmaması ve geliştiricilerin iki seçeneğe de sahip olmalarının gerektiğine inanıyor.

Apple’ın değişiklikleri Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi’nin belirlediği süre içinde hayata geçirmemesi nedeniyle 5 milyon avro cezaya çarptırılması bekleniyor. Cupertino merkezli şirketin hızlanmasını isteyen yetkililer, talepler karşılanıncaya kadar Apple’a her hafta 5 milyon avro ceza kesmeye devam edecek. Toplam ceza miktarının 50 milyon avroyu bulabileceği belirtiliyor.

Apple’ın üçüncü taraf ödeme sistemlerini tercih eden geliştiricilerden yüzde 30 kesinti yapmaya devam etme isteği ise Hollandalıların radarına takılmamış gibi görünüyor. Bu değişikliklerin sadece Hollanda’daki Apple operasyonu için geçerli olacağını belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER