Teknoloji

Apple Hollanda’da Samsung’un Galaxy cihazlarına satış yasağı getirmeyi başardı

Apple ile Samsung arasında sular durulacağa benzemiyor. İki şirket arasında dünyanın çeşitli yerlerinde devam eden hukuk savaşının Hollanda ayağında karar Apple’ın lehine çıkarken, mahkeme Samsung’un Galaxy cihazlarına satış yasağı getirdi. Yasağın gerekçesi olarak fotoğraf galerilerinde gezinme arayüzüne ilişkin patentin ihlali gösterildi.

Apple ve Samsung yine daha önce bu patent yüzünden karşı karşıya gelmişti. iOS ile aynı kaydırma özelliğini kullandığının iddia edilmesi üzerine Samsung, özellikte değişiklikler gerçekleştirmişti. Ancak, şirket ”patent ihlalinden ya da ihlale teşebbüsten uzak duracağına” dair bir deklarasyonu imzalamayı ise reddetmişti. Hollanda’da sorunun çözüldüğünü iddia eden Samsung, Galaxy cihazlarında kendisine ait teknolojiyi kullanmaya başlamıştı.

Söz konusu satış yasağı Android 2.2.1 ve üstü işletim sistemleriyle çalışan ve Samsung’un fotoğraf galerisi yazılımını kullanmayan Galaxy cihazlarını kapsayacak. Mahkeme, Samsung’da Apple’ı söz konusu cihazların 27 Haziran 2011’den bu yana gerçekleştirilen satışlarından elde ettiği net kâra ilişkin olarak bilgilendirmesine de karar verdi. Söz konusu miktara dayalı olarak, mahkeme Samsung’un Apple’a yapacağı ödemenin ne kadar olacağını kararlaştıracak. Buna ek olarak; Samsung, söz konusu ihlali gerçekleştiren cihazların satışının devam ettiği her gün için Apple’a 100 bin avro ödeyecek. Konuya ilişkin olarak Samsung cephesinden yapılan açıklamada karardan duyulan üzüntü ve memnuniyetsizlik belirtilirken, Apple cephesinden herhangi bir yorum gelmedi.

İki şirket arasında Hollanda’da devam eden çoklu dokunma patentine ilişkin bir davada ise mahkeme Samsung’un Apple’a ait patentleri ihlal etmediği yönünde karar vermişti. Apple ve Samsung arasında yine Hollanda’da görülen patent tasarım hakları davası ise ocak ayında karara bağlanacak.

İlgili >> Computerworld

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER