Teknoloji

Hollanda Apple’a ceza kesmeye devam ediyor

ios 17.2

Apple’ın Hollanda’da çöpçatanlık uygulamalarının alternatif ödeme yöntemi sunabilmeleri için hazırladığı teklif, yetkili makamları ikna konusunda yeterli olmamışa benziyor. Apple, Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi tarafından yine 5 milyon avroluk bir cezaya çarptırıldı.

Böylelikle Cupertino merkezli şirkete kesilen toplam ceza miktarı 20 milyon avroya ulaştı. Apple’ın Hollandalı yetkililerin koşullarına uymaması durumunda şirkete kesilen cezaya her hafta 5 milyon avro daha eklenecek.

İlgili karar, aralık ayının son günlerinde açıklanmıştı. Kararda Apple’ın uygulama geliştiricilerine alternatif ödeme sistemi kullanma izni vermesi zorunlu kılınmıştı. Ocak ayının ortasında karara uyacağını açıklayan Apple, bir süre önce yol haritasını duyurmuştu.

Apple’ın teklifi, Hollandalı yetkilileri tatmin etmekte yeteri olmamıştı. Yapılan açıklamada, Apple’ın revize edilmiş koşullarının makul olmadığı ve gereksiz bir bariyer oluşturduğu belirtilmişti.

Apple’ın teklifinde alternatif ödeme yöntemlerinden de yüzde 27 oranında komisyon alınması öngörülüyor. Bu oran, şirketin yüzde 30’luk standart komisyonundan pek farklı değil. Alternatif ödeme sistemlerini kullanmak isteyen geliştiricilerin Hollanda’daki App Store’da dağıtılacak ayrı bir uygulama kodu hazırlaması da talepler arasında bulunuyor.

Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi’nin açıklamasında yüzde 27’lik komisyona itiraz edilmemesi dikkat çekiyor.

Hollanda, Apple için App Store gelirleri bakımından büyük bir öneme sahip değil. Ancak Hollanda’da alınan bu kararın Apple’ın App Store politikalarının sorgulanması konusunda küresel bir dalga yaratması şirketi rahatsız eden asıl unsur gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER