Teknoloji

Apple App Store’da Hollanda’nın istediği değişiklikleri yapıyor

apple app store abonelik

Apple, Hollanda’da faaliyet gösteren çöpçatanlık uygulamalarında ayrı bir ikili sistem oluşturmadan alternatif ödeme yöntemlerinin kullanılmasına izin verdiğini açıkladı. Bu değişiklik sayesinde geliştiricilerin mevcut çöpçatanlık uygulamalarında alternatif ödeme sistemlerini kullanmaları mümkün olacak. Ancak bu imkan sadece Hollanda’daki iOS ve iPadOS uygulamaları için sunulacak.

Şirket, Hollanda’da alternatif ödeme yöntemlerine yer verecek uygulamalara yönelik iki değişikliği daha duyurdu. iPhone üreticisi, geliştiricilerin tercih ettikleri alternatif ödeme yöntemleriyle ilgili detaylı bilgiler paylaşmasını istiyor. Apple’ın bir diğer talebi ise alternatif bir ödeme yönteminin kullanılacağının açık şekilde belirtilmesi.

Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi, 2021’in aralık ayında şirketin ülkede faaliyet gösteren çöpçatanlık uygulamalarında alternatif ödeme yöntemlerinin kullanımı için izin vermesi gerektiğine karar vermiş ve buna uyulmadığı takdirde şirkete ceza kesileceği açıklanmıştı. Apple karara uyacağını açıklamış, ancak geliştiricilerden bunun için ayrı bir ikili sistem oluşturmalarını istemişti.

Bu öneriyi beğenmeyen Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi, şirkete her hafta 5 milyon avro ceza kesmeye başlamıştı. iPhone üreticisine kesilen toplam ceza miktarı hâlihazırda 50 milyon avroyu bulmuş durumda. Yapılan son açıklamada, şirketin daha ağır cezalarla karşılaşabileceği de belirtilmişti.

Apple talebi kabul etmiş gibi görünse de, yasal haklarını kullanmayı sürdürüyor. Şirketten yapılan açıklamada, karara itiraz edileceği belirtildi. Cupertino merkezli şirket, duyurduğu değişikliklerin Hollanda’daki taahhütlerini yerine getirme konusundaki kararlılığını gösterdiğinin altını çizdi. Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi’nden henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

İLGİLİ HABERLER