Teknoloji

Apple hisseleri milyarder yatırımcının yorumunun ardından yükselişe geçti

Oracle CEO’su Larry Ellison Steve Jobs olmadan Apple’ın geleceğini pek parlak görmese de, milyarder yatırımcı Carl Icahn kendisiyle aynı düşünceleri paylaşmıyor. Apple’a oldukça büyük bir yatırım yaptığını Twitter hesabı üzerinden duyuran Icahn, şirketin halihazırda olması gerekenden çok düşük bir değere sahip olduğunu ifade etti. Icahn’ın topladığı Apple hisselerinin değerinin 1 milyar doların üzerinde olduğu belirtilrken, bunun şirketin 444 milyar dolarlık mevcut piyasa değeri içinde çok yüksek bir yeri olmadığı, ancak derin bir etki yapabileceği ifade edildi.

apple-altin-logo

Icahn’ın yatırımı Apple’ın geleceğine ilişkin olarak önemli sinyaller veriyor. Öncelikli olarak, bu yatırım Apple’a duyulan güveni göstermesi bakımından önem taşıyor. Icahn’ın tweet’inin ardından Apple hisseleri yüzde 4.75 oranında değer kazandı ve şirketin toplam piyasa değeri 17.1 milyar dolar yükseldi. 490 dolarla son 7 aylık dönemin zirvesine yükselen hisse fiyatının daha fazla değer kazanacağını düşünen Icahn, gelirler aynı kalsa bile, bu rakamın 625 dolar seviyesinde olması gerektiğini sözlerine ekledi. Icahn Reuters’e yaptığı açıklamadaysa şirketi 150 milyar dolar değerindeki hisseyi geri almaya ikna ettiği ve gelirler yüzde 10 yükseldiği takdirdeyse hisse fiyatının 700 dolara çıkabileceğini belirtti.

Apple için 700 dolar seviyesi oldukça büyülü bir yer olarak gözüküyor. Geçtiğimiz eylül ayında iPhone 5 tanıtımının ardından 705 doları gören şirketin hisseleri daha sonra oldukça sert bir düşüş eğilimi içine girmişti. Şirketin yeni bir iPhone ve heyecan verici yeni bir ürün kategorisi açıklamak üzere olduğu söylentileri göz önüne alınınca Apple hisselerinin tekrar tırmanışa geçmesi olası gözüküyor.

Apple bu yıl içinde 60 milyar dolarlık bir hisse geri alma programı açıklamıştı. Carl Icahn Apple CEO’su Tim Cook ile bu programın daha geniş kapsamlı bir versiyonu için görüştüğünü söylerken, Apple’dan yapılan açıklamada da bu görüşme doğrulandı, ancak fazla bilgi verilmedi. Yapılan açıklamada şirketin tüm hissedarlarının çıkar ve yatırımlarına önem verdiği belirtilirken, Cook ile Icahn’ın olumlu bir görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi. Tim Cook’un primi şirketin yıllık performansına göre belirlendiği için Cook’un Icahn’In tavsiyelerine açık olduğu düşünülüyor.

Icahn’ın yatırımının Apple için olası etkilerinden birinin de şirketteki statükonun sarsılması olabileceği söyleniyor. Icahn milyarlık yatırımlarının yanı sıra, kendisine hisse alım izni vermeyen şirketlerde karmaşaya yol açmasıyla tanınıyor. Dell’in özelleştirme planına şirketin sahibi olmak adına taş koymaya çalışan 77 yaşındaki ”aktivist yatırımcı”, Netflix’in yüzde 10 hissesini satın aldıktan sonra da yönetim kurulunu şirketin kontrolünü ele geçirmekle tehdit etmişti.

İlgili >> Bloomberg, The Wall Street Journal, Reuters, Carl Icahn (Twitter)

İLGİLİ HABERLER