Teknoloji

Apple Hindistan’da iPhone üretiminde gaza basmaya devam ediyor

apple iphone 15 pro

Apple birkaç yıldır Hindistan’da iPhone üretiyor. Aynı zamanda Çin’e olan üretim bağımlılığını azaltmak isteyen şirket için Hindistan büyük önem taşıyor. Hint bir devlet yetkilisinin açıklaması, teknoloji devinin ülkede üretim konusunda önemli bir mesafe katettiğini gösteriyor. Şirketin 7 milyar dolar değerindeki iPhone üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırdığı belirtilirken, önümüzdeki beş yıl içinde bu meblağın 40 milyar doları bulması hedefleniyor.

Apple’ın üretimde Çin’e bağımlılığını azaltma ihtiyacı bir sır değildi. Ancak koronavirüs pandemisi bu ihtiyacı daha net bir şekilde ortaya koydu. Dünyanın en büyük iPhone üretim tesisinde yaşanan COVID-19 salgını ve ardından alınan önlemler, şirketin üretim planlarını ciddi anlamda sekteye uğrattı. Bu süreçte teknoloji devinin haftada 1 milyar dolar kaybettiği tahmin ediliyor.

Üretimin Çin dışına taşınması konusunda Cupertino merkezli şirketin en büyük umudunun Hindistan olduğu rahatlıkla söylenebilir. 2022 tarihli bir raporda 2025’e kadar tüm iPhone’ların dörtte biri Hindistan’da üretilebileceği belirtilmişti. Daha sonra paylaşılan başka bir raporda ise 2027’de tüm iPhone’ların yarısının Hindistan’da üretilir hâle geleceği öne sürülmüştü.

Cupertino merkezli şirketin bir numaralı üretim ortağı Foxconn’un Hindistan’da iki yeni üretim tesisinin inşaatına başladığı biliniyor. Buna ek olarak, yeni devlet teşvikleri sayesinde Hindistan’da yakında iPad üretiminin de yapılabileceği belirtiliyor.

Apple geçtiğimiz yıl 191 milyar dolarlık iPhone üretti

Şirket geçtiğimiz mali yılda 191 milyar dolar değerinde iPhone üretmişti. Bu açıdan bakınca 7 milyar doların çok küçük bir meblağ olduğu söylenebilir. Yine de, Hindistan’dan gelen son açıklama, şirketin bu ülkede üretim kapasitesini artırma konusundaki ciddiyetini gösteren bir adım olarak değerlendirilebilir.

Apple, iPhone 15 üretimine Hindistan’da Çin ile eş zamanlı şekilde başlayarak da ülkeye verdiği önemi göstermişti. Şirket, 2022’de Hindistan’da iPhone 14 üretimine Çin’den birkaç hafta sonra başlamıştı. Ancak bu yıl işler değişti ve Hindistan’da üretilen iPhone 15 modelleri de ilk günden itibaren raflardaki yerini aldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER