Teknoloji

Apple Hindistan’da mağaza açabilmek için gerekli vizeyi aldı

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple hindistanApple Hindistan’da mağaza açabilmek için uzun süredir mesai harcıyor. Ülkede yürürlükte olan yasalar, şirketin bu isteğini rahatlıkla gerçekleştirmesini engelliyor. Yasaya göre, Hindistan’da kendi mağazasında satış yapmak isteyen şirketlerin satacakları ürünlerini yüzde 30’unu ülkede üretmesi gerekiyor. Ancak The Next Web’de yer alan habere göre, söz konusu yasa gevşetilecek ve Apple ülkede mağaza açmak için gerekli izne kavuşmuş olacak.

Hindistan, Apple’ı sekiz yıl boyunca mağazalarında “Yüzde 30 Hindistan üretimi” kotasına uymaktan muaf tutacak. Bu süre normalde üç yıl olsa da, Apple mağazalarında ülkede üretilmeyen ve “ileri teknoloji” olarak nitelenen ürünlerin bulunduğunu göstermesi durumunda 5 yıl daha muafiyet hakkı kazanacak.

Apple CEO’su Tim Cook, Çin’i “Yeni Hindistan” olarak tanımlıyor. Ancak Cupertino merkezli şirkete sekiz yıllık bir muafiyet tanınması pek de olası gözükmüyor.

Apple’ın ileri teknoloji nedeniyle bir imtiyaz alabileceği daha önce de gündeme gelse de, sonrasında söz konusu haberler yalanlanmıştı.

Apple Hindistan pazarında da Foxconn ile çalışacak

Apple’ın en önemli tedarikçisi Foxconn, Hindistan’da bir üretim tesisi inşa ediyor. 10 milyar dolarlık cihaz üretimi yapılması beklenen tesisin üç yıllık süre içinde hazır hâle gelmesi bekleniyor. Şirket toplam inşaat süresini 18 ay olarak öngörüyor.

Apple Hindistan pazarına girişte kendisine kolaylık sağlayacak değişiklik konusunda şimdilik bir açıklamada bulunmuş değil. Ancak The Times of India’nın haberine göre, şirket yeni koşullardan faydalanma konusundaki niyetini ortaya koyuyor.

İLGİLİ HABERLER