Teknoloji

Apple Hindistan’da kullanılmış iPhone satmak istiyor

iphone

apple hindistan

Hindistan, mobil endüstrisinin Çin’in ardından yeni gözdesi konumunda. Akıllı telefon sektörünün önemli oyuncuları, Hindistan pazarına giriş konusunda ciddi çalışmalar yapıyor. Ancak Hindistan’ın “gelişmekte olan bir pazar” niteliği taşıması, önüne koyulan her şeyi kabul edeceği anlamına gelmiyor. Facebook’un Free Basics servisinin faaliyetlerini yasaklayan Hintli yetkililer, şimdi de Apple’ın ülkede kullanılmış iPhone satma isteğini değerlendiriyor. Bu isteğe karşı çıkanlar, Apple’ın talebini yerine getirmenin uzun vadede ülkenin ekonomisine ve çevresine zarar vereceği endişesini taşıyor.

İlk bakışta Apple’ın Hindistan’da kullanılmış iPhone satma arzusunun bazı haklı noktaları olduğu görülüyor. Tıpkı Çin gibi, Hindistan akıllı telefon pazarı da 100 dolardan ucuz cihazlara boğulmuş durumda. Samsung gibi şirketler Hindistan’da ucuz telefonlarla boy gösteriyor. Apple’ın yüksek fiyat etiketleriyle Çin pazarına girmesi ise pek kolay gözükmüyor. Cupertino merkezli şirket, uygun fiyatlı iPhone SE’nin yanı sıra kullanılmış iPhone’lar ile Hint pazarında tutunmayı amaçlıyor. Apple Hindistan için pazarın gerçeğine uygun bir oyun planı geliştirmiş gibi gözüküyor.

Apple’ın bu isteği gerçekleştiği takdirde, bu durumdan en çok ülkedeki yerel cihaz üreticileri olumsuz olarak etkilenecek. Sektörün büyük oyuncularından oluşan bir grup, Apple’ın talebinin reddi için Hint hükümetinin nezdinde lobi çalışmaları yapıyor. Yerel üreticiler, Apple’a kullanılmış iPhone satış izni verilmesinin kendilerini risk altına sokacağını, elektronik atık miktarını artıracağını ve devletin yerel üretimi desteklemek için yaptığı tüm çalışmaları boşa çıkaracağını belirtti. Söz konusu lobi grubunun içinde Micromax, Intex ve Samsung gibi şirketler bulunuyor.

2014’te başlatılan “Make in India” (Hindistan’da Üret) programı, elektronik alanda ithalata olan bağımlılığı azaltmayı ve yerel şirketleri ülke içinde üretime teşvik etmeyi amaçlamıştı. Atılan bu adımlar şu ana kadar başarılı sonuçlar verdi ve Foxconn gibi üreticiler ülkede üretim yapmak için ciddi adımlar atmıştı. Lobi grubu, Apple için ithalat kurallarını gevşetmenin programa zarar vereceğini iddia ediyor.

Apple daha önce de kullanılmış telefon ithali için izin istemişti. Ancak şirket ilk kez bu kadar güçlü ve yüksek sesli bir itirazla karşılaşıyor. Hindistan hükümeti, Apple’a kullanılmış iPhone satışı konusundaki kararını henüz vermiş değil.

İLGİLİ HABERLER