Teknoloji

Apple Hindistan’da iPhone montajına başladı

iphone se 2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple hindistanApple Hindistan pazarının potansiyeline olan ilgisini uzun süredir belli ediyordu. Bu potansiyeli daha iyi kullanmak adına ülkede iPhone montajı gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar yapan Cupertino merkezli şirket hedefine ulaştı. Apple tarafından The Wall Street Journal’a yapılan açıklamada, ilk olarak en uygun fiyatlı iPhone modeli olan iPhone SE’nin montajının Hindistan’da gerçekleştirildiği belirtildi.

Apple, Hindistan’da iPhone SE montajı gerçekleştirmek için Tayvanlı üretim ortağı Wistron’un tesislerini kullanıyor. Montajı Hindistan’da gerçekleştirilen iPhone SE’lerin bu ay içinde ülkede satışa sunulması planlanıyor.

Hindistan pazarında büyümek, iPhone satışlarındaki yavaşlamayı durdurmak isteyen Apple adına büyük önem taşıyor. Ancak 1.3 milyar kişinin yaşadığı ülkede başarıya ulaşmak için şirketin bazı engelleri aşması gerekiyor. Apple’ın öncelikli olarak bileşenlerin yüzde 30’unu Hindistan’da üretme koşulunu karşılaması isteniyor. Ardından da piyasada rekabetçi olabilmesi adına fiyatları aşağıya çekmesi bekleniyor.

Araştırma şirketi IDC’nin rakamlarına göre, Hindistan’da ortalama akıllı telefon fiyatları 155 dolar seviyesinde seyrediyor. iPhone SE ise 399 dolardan başlayan fiyatlar karşılığında satılıyor. Hindistan telefon pazarı hâli hazırda Çinli üreticiler tarafından kontrol ediliyor. Ülkedeki akıllı telefon satışlarının yüzde 50’den fazlasını Çinli markalar gerçekleştiriliyor. Samsung, yüzde 25’in biraz üzerindeki payıyla üretici pazarın zirvesinde yer alıyor. Apple’ın pazar payı ise yüzde 2 seviyesinde seyrediyor.

iPhone montajını Hindistan’da gerçekleştirmek, Apple’ın yerel bileşen kriterini karşılamasına yardımcı olacaktır. Cupertino merkezli şirketin bu hamlesiyle kendisini “Hindistan’da Üretilmiştir” girişimiyle ülkedeki üretimi artırmayı amaçlayan Başbakan Narendra Modi’ye de sevdireceği söylenebilir.

Apple Hindistan pazarının gerektirdiği fiyat seviyelerine inebilecek mi?

iPhone’un satış fiyatını indirmek, Apple için daha zorlu bir görev olacak gibi görünüyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, iPhone SE Hindistan’da perakendeciler tarafından 320 dolar karşılığında satılıyor. Ancak Hindistan hükümeti bu fiyatta 100 dolarlık bir indirimin daha yapılmasını bekliyor. iPhone’daki kâr marjını indirme konusunda genellikle gönülsüz davranan Apple’ın nasıl bir hamle yapacağı merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER