Teknoloji

Apple Hindistan pazarında istediği imtiyazı elde edebilir

apple covid-19 satın alma

apple hindistanApple Hindistan hükümetiyle ülkede mağaza açabilmek adına uzun süredir görüşüyor. Şirketin yakında bu görüşmelerden amacını gerçekleştirmeye uygun bir sonuçla ayrılabileceği belirtiliyor. The Times of India gazetesine konuşan kaynaklar, Hindistan hükümetinin “Yüzde 30 kuralı”nı Apple için iki veya üç yıllığına askıya alabileceğini dile getirdi.

Hindistan ekonomisine katkı sağlamak adına geliştirilen “Yüzde 30 kuralı”, ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlerin sattıkları ürünlerden elde ettikleri gelirlerin yüzde 30’luk kısmını yerli üreticilere kaynak olarak aktarmasını zorunlu kılıyor. Hükümet geçtiğimiz yıl bu kuralı biraz esnetmiş ve en gelişmiş teknolojileri barındıran ürünleri satan şirketlere kolaylık sağlamıştı.

Apple’a da akıllı telefon pazarındaki hakim pozisyonu nedeniyle söz konusu yaklaşım çerçevesinde bir kolaylık yapılabileceği belirtilse de, Hindistan Maliye Bakanlığı bu öneriye karşı çıkmış ve Apple’ın yerel mobil cihazlara kıyasla sıra dışı bir şey sunmadığını savunmuştu. Ülkenin endüstriyel politika belirleme kurumundan gelen tavsiyeyi de kabul etmeyen bakanlığı tutumu, taraflar arasındaki görüşmeleri durma noktasına getirmişti.

Ancak gelinen noktada her iki tarafı da tatmin edecek cinsten bir uzlaşının sağlandığı görülüyor. Apple en azından iki veya üç yıl boyunca kaynak gereksinimine uyum sağlamak zorunda kalmadan ürünlerini kendi mağazalarında satabilecek. Bu geçiş döneminde Cupertino merkezli şirket, yüzde 30 kuralına uyum sağlamak adına gerekli altyapı çalışmalarını da gerçekleştirebilecek.

Apple hali hazırda materyallerinin önemli bir kısmını Çin’den alıyor. Şirketin en büyük üretim ortağı Foxconn’un Hindistan’da fabrika kurmaya hazırlanması ise Apple’a yüzde 30 kuralına uyum sağlama konusunda umut veriyor.

İLGİLİ HABERLER