Manşetler

Apple her bir Samsung akıllı telefonundan 30 dolar telif ücreti talep etmiş

Apple ve Samsung ABD’de sürmekte olan mahkemede kozlarını paylaşmayı sürdürüyor. Bu esnada geçmişe dair ilginç detayları da öğrenme fırsatı elde ediyoruz. Geçtiğimiz cuma günkü duruşmada ortaya çıkan 2010 tarihli bir Apple dokümanı iPhone üreticisinin konu mahkeme salonlarına taşınmadan önce Samsung ile lisans anlaşması imzalamaya çalıştığını gösteriyor.

Apple, bildiğiniz gibi Samsung’u ürettiği cihazlarında iPhone’u kopya etmekle suçluyor, ancak ortaya çıkan yeni sunum dosyası Apple’ın Samsung’a patentlerini lisanslayarak bu anlaşmazlığı çözmeyi planladığını gösteriyor. Ancak Apple’ın Samsung’u yaklaşık 2.5 milyar dolarlık tazminat talebiyle mahkemeye vermiş olması iki şirket arasındaki pazarlıkların yürümediğini gösteriyor.

AllThingsD sitesinin belirttiğine göre Apple’ın patent lisanslama direktörü Boris Teksler geçtiğimiz cuma günü yaptığı tanıklık sırasında Ekim 2010 tarihli sunum dosyasından yararlandı. Bu sunumda Apple’ın satılan her bir Samsung akıllı telefonu, veya sunum dosyasında belirtildiği şekilde gelişmiş mobil bilişim cihazı başına, 30 dolar istediği görülüyor. Bu ücret her bir Samsung tableti başına ise 40 dolara çıkıyor. Eğer Samsung bu teklifi kabul etseydi, bu durumda Apple 2010 yılında lisans anlaşmasından 250 milyon dolar elde edebilecekti.

Apple, stratejik tedarikçi olarak gördüğü Samsung’a ödeyeceği telif ücretlerinde bazı indirimler de sunmuş. Örneğin Samsung kendi patent portföyünü Apple’a lisanslasaydı, bunu karşılığında yüzde 20 indirim elde edebilecekti. Apple lisanslı işletim sistemi kullanılan telefonlarda ise yüzde 40’lık bir indirim söz konusuydu. Ayrıca Apple’ın sunumda üzerinde QWERTY klavye barındıran Samsung Blackjack II cihazıyla örneklendirdiği, herhangi bir tescilli özellik barındırmayan telefonlarda da yüzde 20’lik bir indirim uygulanabilirdi. Ne var ki, Apple’ın bu şartları Samsung tarafından kabul edilmedi ve olay bu noktaya gelmiş oldu. Teksler ifadesinde Steve Jobs ve Tim Cook’un Samsung yöneticilerine Galaxy S ve iPhone’un benzerliklerini aktardığını da dile getirdi.

Apple’ın Samsung’a verdiği telif ücreti teklif dosyası aşağıda yer alıyor:
Samsung Apple Oct 5 2010 Licensing

Bu arada Apple’ın mahkemeye sunduğu bir belge şirketin Samsung’dan zararlarına karşılık ne kadar ücret talep ettiğini ortaya koyuyor. Avukatlar mahkeme konusu olan her bir cihazın Samsung’un gelirlerinde ne kadar paya sahip olduğunu ortaya çıkarmış. ABD’nin patent kanunlarına göre bir tasarım patenti sahibi ihlâlde bulunan tarafın gelirlerinde hakka sahip. Bu durumda Apple Galaxy S ve Galaxy S II’nin ABD’deki çeşitleri bir araya getirildiğinde 1.98 milyar dolarlık bir zararın karşılanmasını istiyor, ihtilaflı tüm cihazlar hesaba katıldığında ise bu rakam yaklaşık 2.5 milyar dolara çıkıyor.

İlgili >> AllThingsD

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER