Bilim

Apple sağlık servislerini hastanelere tanıtma konusunda Google ve Samsung’dan hızlı hareket ediyor

apple sanal gerçeklik artırılmış gerçeklik

apple-bina-logo

Reuters tarafından yayınlanan bir haber, Apple’ın sağlık servislerini hastanelere tanıtma ve ulaştırma konusunda Google ve Samsung’dan hızlı hareket ediyor. Haberde üst düzey 14 hastanenin şimdiden Apple’ın HealthKit servisleriyle pilot programlar uygulamaya başladığı ve diyabet ya da hipertansiyon gibi kronik hastalıkların HealthKit aracılığıyla izlendiği belirtildi. Google ve Samsung’un ise kendi servisleri Google Fit ve S Health için ortaklık arayışlarına başladığı söylenirken, Reuters’in haberinde doktorların Google Fit’i deneme konusunda daha istekli olduğu bilgisi de yer alıyor.

Apple ve Google’ın sağlık konusunda kaydettikleri aşamalar arasındaki fark belirgin olsa da, ortaya çıkan tabloyu “beklenmedik” şeklinde nitelemek pek mümkün değil. HealthKit’i geçtiğimiz yılın haziran ayında duyuran Apple, Mayo Clinic gibi sağlık kuruluşlarıyla yaptığı işbirliklerinin üstünde özellikle durmuştu. Google ise 2008’de kurup 2013’te kapattığı Google Health servisiyle hem hastaların hem de doktorların ulaşabileceği bir tıbbi kayıt tabanı oluşturma konusunda şansını denemişti. Şirketin yeni girişimi Google Fit ise, tıpkı Samsung S Health gibi, beslenme ve egzersiz üstüne odaklanıyor.

Her üç şirket de güçlü akıllı telefonların yaygınlaşması, egzersiz takip cihazlarının popüler hâle gelmesi ve baskül gibi ev aletlerinin bile internet bağlantısına kavuşması gibi gelişmelerden hareketle sağlık sektörüne yatırım yapma kararı almıştı. Toplanan verileri doktorlara ulaştırma konusunda ilk somut adım ise Apple’dan geldi. Şirket bu plan doğrultusunda ABD’nin önde gelen dijital sağlık kaydı sağlayıcısı Epic Systems ile yaptığı anlaşmayı da geçtiğimiz yıl WWDC’de duyurmuştu. Epic Systems halihazırda ABD nüfusunun yarısından fazlasının sağlık verilerini doktorlara ulaştıracak uygulamaların altına imza atmış durumda.

Apple sağlık araçlarını hastanelere sokma konusunda Google ve Samsung’dan hızlı davransa da, rakiplerinin önünde Apple’a yetişmek adına uzun bir zaman olduğunu unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER