Manşetler

Apple Haritalar’ı kendi verileriyle yeniden inşa ediyor

apple haritalar

apple haritalar

Apple, Haritalar servisi üzerinde kapsamlı bir yeniliğe hazırlanıyor. TechCrunch‘ın haberine göre şirket, gelecek yıl boyunca Apple Haritalar’ın ABD genelindeki harita verilerini tamamen yenilemeyi planlıyor. Site, bu plana dair bazı detayları okuyucularıyla paylaştı.

Yeni veriler önümüzdeki haftalarda çok sınırlı bir kullanıcı kitlesine sunulmaya başlanacak. Öncelikle iOS 12 beta kullananlar yenilikleri görecek. Güncellenmiş harita verileri ise sadece San Francisco ve çevresi için kullanılabilir olacak. Haberde sonbahara kadar tüm Kuzey Kaliforniya’nın kapsam altına alınacağı ve iOS’in tüm versiyonlarına da geleceği belirtiliyor.

Apple’ın servislerden sorumlu baş yöneticisi Eddy Cue’ya göre, ABD’nin geri kalan kısmı ise gelecek yıl boyunca kademe kademe yeni haritaları almaya başlayacak. Cue, Apple’ın harita servisini rekabetçi hâle getirmek amacıyla büyük yatırım yaptığını vurguladı.

Değişiklikle birlikte Apple tüm üçüncü taraf harita verilerini kaldırıyor. 2012 yılında faaliyete geçen Apple Haritalar’daki haritaların büyük kısmını bu türdeki haritalar oluşturuyor.

Apple bunun yerine iki kaynağa yönelecek. Bunlardan birincisi ABD’yi birkaç yıldır dolaşmakta olan, sensörlerin yerleştirildiği ticari araçlar. İkincisiyse iPhone’lar. TechCrunch, Apple’ın insanlar Haritalar uygulamasını açtığında anonimleştirilmiş seyahat verilerini topladığını söylüyor. Bunu Google da yapıyor, ancak her ikisi de kullanıcı gizliliğine önem gösteriyor. Bu şekilde açık yollar ve trafik hakkında güncel bilgiler alınabiliyor.

Ayrıca Apple tüm yeni verilerin sayesinde haritaların görünüşünde de değişiklikler yapıyor. Yeni haritalarda daha fazla park ve ağaçlık alan gösterimi yapılıyor, akarsular daha detaylı biçimde gösteriliyor. Bunun yanı sıra ana yolların gösterimi ayırt edilebilir hâle getiriliyor. Sonuçta haritaları okumak daha kolay hâle geliyor. Apple tamamen yenilenmiş bir tasarım planlamıyor, ancak Haritalar güncelleme tamamlandığında daha detaylı veri göserimi yapacak.

Apple’ın bu çalışmasının dört yıldır sürdüğü belirtiliyor. Şirket şimdiye kadar TomTom gibi bilindik harita şirketlerinin verilerini lisans karşılığında kullanıyordu. Kendi topladığı veriler ve detaylı gösterimler sayesinde şirket harita servisleri konusunda epey ileride olan Google’a karşı rekabette güç kazanmayı hedefliyor. Bunun için çalışmaların sadece ABD ile sınırlı tutulmaması gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER