Teknoloji

Apple Haritalar sayesinde iOS’in herkese açık beta sürümleri gerçek oldu

apple iphone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple haritalarApple’ın kıdemli başkan yardımcısı Eddy Cue, Fast Company dergisine verdiği röportajda, şirketin yeni iOS sürümleri için herkese açık beta testlerine başlamasında 2012 yılında Haritalar uygulamasıyla ilgili olarak yaşanan sıkıntıların bizzat etkili olduğunu belirtti.

Apple’ın yaklaşık dört yıl önce, iOS 6 ile birlikte Google Haritalar yerine getirdiği bu uygulama zayıf performansıyla eleştiri konusu olmuş, uzun zaman boyunca Apple’da üst düzey yöneticilik yapan Scott Forstall’ın ayrılmasına ve CEO Tim Cook’un kamuoyundan defalarca özür dilemesine neden olmuştu.

Eddy Cue, öncelikle mahçup olduklarını söyledi, daha sonra bu ürünü, onun karmaşıklığını tamamen azımsadıklarını ekledi. Apple’ın kıdemli yönetici takımı bu ürüne bağlı kalınması veya bir hata olarak kabul edilip Google Haritalar giib üçüncü taraf uygulamalara geri dönüş yapılması seçeneklerini yeniden tartışmış. En sonunda herkes Haritalar uygulamasını onarmanın, onu kapatmaktan daha iyi bir seçenek olacağı konusunda görüş birliğine varmış. Cue, o teknolojiye bağlı olan birçok özellik geliştirmek istediklerini, kendilerinin sahip olmadığı bir pozisyonda kendilerini göremeyeceklerini düşündüklerini söyledi.

Ancak yaşananlar Apple’ın yazılım felsefesinde kalıcı değişikliklere neden oldu. Gizlilik yerine tatmin edici bir ürün çıkarmak daha fazla önem kazandı. Cue, Haritalar uygulamasıyla ilgili yaşananlardan sonra tüm geliştirme süreçlerinde önemli değişiklikler yaptıklarını belirtti. Cupertino’da yaşayan herkes için Haritalar’ın çok iyi göründüğünü, bu nedenle problemi açık şekilde göremediklerini söyleyen Cue, yeterli geri bildirimi alabilecek sayıda kullanıcıya ürünü ulaştıramadıklarını, ancak şimdi bunu, beta süreçleri sayesinde gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Mac için herkese açık beta sürümleri daha önce çıktı, ancak iOS için ilk herkese açık beta iOS 8.3 ile birlikte, Mart 2015’te geldi. iOS 9 onu takip etti ve şimdilerde kullanıcılar iOS 10’un public beta sürümlerini, sonbaharda herkese ulaşmadan önce cihazlarına yükleme ve yenilikleri deneyimleme, test etme fırsatı elde ediyor. Sonuç olarak, iOS’in müşteriler tarafından test edilmesini sağlayan temel unsur Haritalar uygulaması oldu. Steve Jobs, bir Apple yazılımının herkese açık beta şeklinde başkaları tarafından test edilmesini istemeyeceğini Fast Company dile getiriyor. O’nun liderliği altında iOS’in ön sürümleri muhtemelen sadece uygulama geliştiricilerine sunulmaya devam ederdi.

İLGİLİ HABERLER