Bilim

Apple’ın harita verilerine göre Türkiye ve İstanbul’un hareketlilik durumu

apple hareketlilik eğilimleri

Apple, halk sağlığı görevlilerinin insanların çevrelerindeki hareketlerinde ne gibi değişiklikler sergilediğini anlamalarında yardımcı olacak hareketlilik verilerini yayınladı. Veriler Apple Haritalar servisinden elde edildi.

Söz konusu verilere bir çevrimiçi araç üzerinden erişilebiliyor. Apple, tüm veri kümesini CSV formatında indirmeye de izin veriyor. Google ve Facebook da kullanıcıların akıllı telefonlarından alınan konum verilerinden yola çıkarak benzer hareketlilik eğilimlerini ortaya koymuştu.

Apple’ın açtığı yeni web sitesi, büyük şehirlerin ve 63 ülke veya bölgenin mobilite, diğer bir deyişle hareketlilik eğilimlerini ortaya koyuyor. Apple’ın konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bültenine göre bilgiler, yol tarifleri için Apple Haritalar’a yapılan isteklerin sayısı hesaplanarak oluşturuluyor. “Veri setleri daha sonra, dünya çapında araç kullanan, yürüyen veya toplu taşıma kullanan insanların hacmindeki bir değişikliği yansıtacak şekilde karşılaştırılır.”

Apple’ın hareketlilik eğilimlerinde Türkiye ve İstanbul ile ilgili bilgileri de görüyoruz. Böylelikle yeni tip koronavirüs salgınının günlük hayatta insanların hareketliliğini nasıl etkilediğini görme imkanı elde ediyoruz:

İstanbul
Türkiye

Apple, Haritalar uygulamasında kullanıcı gizliliğini koruduğunu ve kullanıcının Apple kimliğini hareketlilik verileriyle eşleştirmediğini söylüyor. Aynı zamanda kullanıcının konum geçmişlerini tutmadığını da ekliyor.

Yeni web sitesi Apple ‘ın yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele yönelik katkılarına ekleniyor. Şirket Google ile birlikte bir temas takip sistemi de geliştiriyor. Kovid-19 görüntüleme aracı, sağlık çalışanları için yüz kalkanı tasarlama ve dağıtımı da şirketin çalışmaları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan şirket, 20 milyonun üzerinde yüz maskesini tedarik edip bağışladığını da duyurmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER