Teknoloji

Apple güvenlik ekibini güçlendirmeye devam ediyor

apple guvenlikApple güvenlik ekibini yenileme çalışmaları doğrultusunda güvenlik uzmanı Jon Callas’ı yeniden işe aldı. Daha önce hem 1990’larda hem de 2009 ile 2011 arasında Apple bünyesinde görev yapan Callas, Mac güvenliği üzerine çalışmalar gerçekleştirmişti.

Apple’ın cihaz şifrelemesi konusunda attığı adımlar, şirket ve FBI arasındaki gerginliğin ardından gündemde daha çok yer tutmaya başlamıştı. San Bernardino saldırısı zanlılarından birine ait iPhone’un güvenliğinin aşılması konusunda Apple’dan yardım talep eden FBI, Cupertino merkezli şirketin talebi reddetmesinin ardından mahkeme emri göndermişti. Taraflar mahkeme salonunda karşı karşıya gelmeden kısa bir süre önce FBI talebini geri çekmiş ve söz konusu iPhone’un kilidini üçüncü bir taraftan aldığı destekle kırmayı başarmıştı.

Callas aralarında PGP Corp, Silent Circle ve Blackphone’un da yer aldığı çok sayıda güvenli iletişim şirketinin kurucuları arasında bulunuyor. ABD Senatosu’nun alt komitelerinden birisi halen şirketlerin kolluk kuvvetlerine şifreleme konusunda yardım etmelerini zorunlu kılacak yasal düzenleme üzerinde görüşmeler yürütüyor. Apple böyle bir düzenlemenin şirketleri saldırılara karşı daha hassas hâle getireceğini savunuyor.

Apple’ın güvenlik konusundaki çalışmaları Callas’ın işe alınmasıyla sınırlı kalmıyor. Cupertino merkezli şirketin bulut platformu iCloud’ın şifrelemesini kuvvetlendirme konusunda çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Apple bir süre önce Edward Snowden’in favori güvenli mesajlaşma uygulaması Signal’in geliştiricisi Fredric Jacobs’u stajyer olarak bünyesine katmıştı. Gizlilik konusunda Apple’ın önümüzdeki dönemde yeni adımlar atması da muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER