Teknoloji

Apple güvenlik çalışmalarında yeni bir dönem başlatıyor

apple guvenlik

Apple, güvenlik eksenli çalışmalarında yeni bir dönem başlatmaya hazırlanıyor. Forbes’un haberine göre; güvenlik araştırmacılarına özel iPhone’lar sunmayı planlayan şirket, Mac’teki açıkların bulunması için de bir ödül programını hayata geçirecek. Apple’ın söz konusu güvenlik önlemlerini, Las Vegas’ta devam eden Black Hat güvenlik konferansında resmen duyuracağı belirtiliyor.

Apple’ın ödül programı kapsamında güvenlik araştırmacılarına sunacağı iPhone’lar, son kullanıcılara sunulanlar kadar kısıtlı cihazlar olmayacak. Ancak şirket çalışanlarına verilen iPhone’lardaki özelliklerin tamamı da bu özel iPhone’larda bulunmayacak. Yine de, araştırmacılar bu cihazlar sayesinde iPhone’u daha derinlemesine inceleyebilecek. Böylelikle hataların tespit süreci biraz daha kolaylaşacak. Programa Apple tarafından seçilen güvenlik araştırmacıları katılabilecek.

Apple’ın uzun süredir ertelediği Mac hata ödül programını da faaliyete sokması bekleniyor. Kötü niyetli kişilerin yönetici yetkileri olmadan şifreleri ele geçirmesin sağlayan bir güvenlik açığı, bu yılın başlarında bir güvenlik araştırmacısı tarafından ortaya çıkarılmıştı. Güvenlik araştırmacısı, Apple’ın macOS için bir ödül programı olmaması nedeniyle açığın detaylarını şirket ile paylaşmayı reddetmişti.

Forbes‘a konuşan Jamf’nin baş güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle, macOS’te çok sayıda açık bulunduğunu dile getirdi. Wardle, Apple gibi güvenliğe önem veren ve geniş kaynaklara sahip bir şirketin ödül programı sunmasının “olmazsa olmaz” bir koşul olduğunu belirtti.

Apple, güvenlik araştırmacılarına yönelik ödül programlarıyla bu kişileri cihazları ve yazılımları üzerinde daha yoğun çalışmaya teşvik edebilir. Güvenlik araştırmacılarının mesaisi sayesinde Apple’ın platformlarının daha emniyetli hâle geleceğini söylemek de yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER