Teknoloji

Apple’dan dikkat çekici veri paylaşımı hamlesi

safari 15 internet tarayıcısı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternetin tehlikeleri de alanının genişlemesine paralel olarak artıyor. İnternet kullanıcıları da bu tehlikelerin önünü açan zararlı alışkanlıklarından vazgeçmeye yanaşmıyor. Bu da internet tarayıcısı geliştiren şirketleri, kullanıcıları koruyacak özellikleri varsayılan olarak aktif şekilde sunmaya zorluyor. Bu özelliklerden biri de Güvenli Tarama adını taşıyor. Google’ın imzasını taşıyan Güvenli Tarama, Safari’de Apple tarafından da kullanılıyor.

Güvenli Tarama kapsamında, başta IP adresleri olmak üzere, bazı veriler Apple’dan Google’a gönderiliyor. Cupertino merkezli şirket, iOS 13 ile birlikte Çinli internet devi Tencent ile de veri paylaşmaya başladı.

Güvenli Tarama’nın özünde, adından da anlaşılabileceği üzere, gizlilikten ziyade güvenlik bulunuyor. Zararlı siteleri ve şifre hırsızlığı girişimlerini engellemeye yönelik bir adım olan Güvenli Tarama, kullanıcıların ziyaret etmeye çalıştığı internet sitelerini bilinen zararlı sitelerin kaydının bulunduğu veri tabanıyla karşılaştırıyor. Eşleme yapılması durumunda kullanıcıların karşısına “sahte web sitesi” uyarısı çıkıyor. Güvenli Tarama’da internet tarayıcısı servis sağlayıcısıyla iletişim kurarak, başta IP adresi olmak üzere bazı önemli bilgileri sağlayıcıya aktarıyor.

Apple Güvenli Tarama konusunda daha şeffaf mı davranmalı?

Apple, Google ve Tencent’i hizmet sağlayıcıları olarak gösterse de, aslında bunlardan hiçbirinde bahsetmiyor. iOS 13’te Güvenli Gezinme’nin varsayılan olarak aktif hâle getirildiği konusunda bir bilgilendirme yapmayan şirket, bu konuda bir uyarıda da bulunmuyor. Konuya dair bilgilere sadece Safari’nin Gizlilik Koşulları sayfası üzerinden ulaşılabiliyor. Verilerin hangi ülkede, hangi hizmet sağlayıcısına gönderildiği konusunda da net bir açıklama bulunmuyor.

Apple gibi gizlilik ve güvenlik konusundaki yeteneğiyle böbürlenmeyi seven bir şirket için bunun ilginç bir durum olacağı söylenebilir. Google veya Tencent’in sunucuları olmadan Güvenli Gezinme hizmetini sunmak teknik olarak mümkün görünmese de, Apple’ın süreci daha şeffaf yürütmesi gerektiğine inanılıyor. Apple, Güvenli Gezinme konusunda daha şeffaf olduğu takdirde programın daha sağlıklı işlemesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER