Teknoloji

Apple Grup FaceTime açığını keşfeden 14 yaşındaki genci ödüllendiriyor

apple grup facetime

Apple Grup FaceTime görüşmelerindeki gizlilik açığını kapatan iOS 12.1.4 güncellemesini dağıtıma çıkardı. Söz konusu açık, Apple’a Michele Thompson tarafından bildirilmişti. Sorunun varlığını keşfeden ise Michele Thompson’ın 14 yaşındaki oğlu Grant olmuştu. Cupertino merkezli şirket kendisine bildirilen sorunu çözmekte yavaş kalmakla suçlansa da, Catalina Foothills Lisesi’nde okuyan Grant Thompson’a açığı keşfeden kişi olarak hakkını teslim ediyor.

Apple tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, açığın keşfi nedeniyle Thompson ailesinin ödüllendirileceği ve Grant Thompson’ın eğitim hayatına katkıda bulunmak için ekstra bir ödül de verileceği belirtildi. Şirket Thompson ailesine ödenecek miktar konusunda ise bilgi vermedi.

Apple’ın hata keşiflerini ödüllendirme konusundaki tavrının biraz kafa karıştırıcı olduğu söylenebilir. Şirket, iOS’teki hataları keşfedenlere bundan üç yıl önce ödeme yapmaya başlamıştı. Ancak bu da güvenlik araştırmacılarını Apple’a yardım konusunda teşvik etmemişti. Şirket geliştiricilere 200 bin dolara kadar varan ödüller vadetse de, pek çok araştırmacı bulduğu açığı başka bir yere satmanın Apple’a bildirmekten daha kazançlı olduğuna inanıyor. Kısa süre önce de bir güvenlik araştırmacısı büyük bir macOS açığını ortaya çıkarmış, ancak Apple Mac’teki güvenlik açıkları için ödeme yapmaya başlayıncaya kadar bu açığı şirkete teslim etmeyi reddetmişti. Apple hâlihazırda sadece iOS’te keşfedilen açıklar için geliştiricilere ödeme yapıyor.

Apple Grup FaceTime açığını kapattığı iOS 12.1.4 güncellemesinde FaceTime ile ilgili başka bir sorunu da ortadan kaldırdığını belirtti. Şirket tarafından The Verge’e gönderilen açıklamada, FaceTime üzerinde ekstra güvenlik denetimlerinin gerçekleştirildiği ve hem uygulama hem de sunucu güvenliğini artıracak değişikliklerin yapılacağı ifade edildi. FaceTime’ın Canlı Fotoğraflar özelliğindeki bir açığı da kapatan Apple, bu açığın henüz son sürüme geçmemiş kullanıcıları etkilememesi için özelliği son sürüme geçiş yapmayan iOS ve macOS cihazlarda engellediğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER