Teknoloji

Apple, Google ve Microsoft eski TLS sürümlerini desteklemeyecek

apple safari ios 14.5

Apple, Google, Microsoft ve Mozilla, 2020’nin başları itibarıyla web trafiğini korumak için kullanılan TLS 1.0 ve 1.1 protokollerinin devredışı bırakılması için ortak hareket edecek. TLS protokolleri genel olarak sunucu ve istemci arasındaki verinin gizliliğini ve bütünlüğünü korusa da, söz konusu sürümler oldukça eskidiği için böyle bir karar alındı.

TLS 1.0, 1999’un ocak ayı itibarıyla uygulamaya koyulmuştu. TLS 1.1 ise 2006’da kullanıma sunulmuştu. TLS 1.3 ise son şeklini geçtiğimiz ağustos ayı itibarıyla almıştı.

Apple’ın Güvenli Ulaştırma ekibi, “modern web’e en uygun güvenliği sağlama” vaadindeki TLS 1.2 protokolünün Apple platformlarında bir standart hâline geldiğini belirtti. Şirket tarafından verilen bilgiye göre, Safari’den yapılan TLS bağlantılarının yüzde 99.6’lık kısmını TLS 1.2 bağlantıları oluşturuyor. Desteği kesilecek TLS 1.0 ve 1.1’in bağlantılardaki payı ise yüzde 0.36’dan da düşük bir seviyede.

Apple Safari’de eski TLS sürümlerini desteklemeyi Mart 2020’de bırakacak

Apple internet tarayıcısı Safari’nin iOS ve macOS versiyonlarında eski TLS sürümleri olan 1.0 ve 1.1’i desteklemeyi 2020’nin mart ayı itibarıyla bırakmayı planlıyor. Google, Microsoft ve Mozilla’nın da benzer bir takvimi uygulaması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER