Teknoloji

Apple, Google, Nvidia ve diğer üreticilerin ürünlerine patent tehdidi

silikon işlemci

GlobalFoundries (GF), TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) şirketine karşı patent davaları açtı. Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC, işlemcilerinin üretiminde GlobalFoundries’in ABD ve Almanya’da kaydettirdiği patentleri kullanmakla suçlanıyor.

Davanın bir parçası olarak GlobalFoundries, bu patentlere bağlı olarak üretilmiş olan işlemcilerin ithalatını yasaklatmak istiyor. Bu işlemcilerin arasında Apple’ın iPhone ve iPad’lerinde, her bir Google Pixel telefonunda, her bir Nvidia GPU’sunda ve dahasında bulunan donanım bileşenleri yer alıyor.

Hukuki savaş henüz ilk aşamalarında olsa da, mahkemelerin GlobalFoundries lehinde karar vermesi durumunda, bunun tüketici elektroniği pazarına büyük etkisi olacak gibi görünüyor. Apple, Google ve Nvidia’nın yanı sıra GF; Asus, Broadcom, Cisco, HiSense, Lenovo, MediaTek, Motorola, OnePlus, Qualcomm ve TCL gibi, donanımları için TSMC yongalarına bağlı olan şirketleri dava kapsamına sokuyor.

GlobalFoundries, TSMC’nin toplamda 16 patenti ihlâl ettiğini söylüyor. Bu patentlerden 13 tanesi ABD’de, 3 tanesi de Almanya’da kaydedilmiş. TSMC’den farklı olarak, GlobalFoundries tüketici elektroniği pazarında yer almıyor. GF, AMD için bazı yongalar tedarik ediyor. AMD de yakın zamanda çıkan 7nm işlemci donanımlarının üretiminde TSMC’ye bağlı olsa da, davada hedef gösterilen şirketler arasında bulunmuyor.

GlobalFoundries rekabet yerine hukuk yolunu tercih ediyor

GlobalFoundries geçtiğimiz sonbaharda, yonga üretimi için geleceğe dönük 7nm teknoloji düğümü geliştirme çalışmalarını bitireceğini açıklamıştı. Bunun nedeni de AMD’nin TSMC yongalarını kullanmaya karar vermiş olmasıydı. Şirket bunun yerine dikkatini RF (Radyo Frekans) veya IoT (Nesnelerin İnterneti) yongaları gibi uygulamalara kaydırmayı tercih ediyor. TSMC ve Samsung gibi silikon devleriyle teknoloji seviyesinde rekabet edecek kapasite olmadığı için GF, elinde bulunan bir sonraki en iyi seçeneği tercih etti. Hukuki arenada kazanmak için patentlerini kullanmaya karar verdi.

GF’de mühendislik ve teknolojiden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yapan Gregg Bartlett, “Bu davalar, bu yatırımları ve onları destekleyen ABD ve Avrupa kaynaklı inovasyonu korumayı amaçlamaktadır.” dedi. “Yıllardır, yerli araştırma ve geliştirmeye milyarlarca dolar harcadığımız süre zarfında TSMC, yasadışı bir şekilde yatırımlarımızın avantajlarından yararlanmaktadır. Bu eylem Taiwan Semiconductor’ın hayati önem taşıyan varlıklarımızı yasadışı bir şekilde kullanmasını durdurmak ve Amerikan ve Avrupa üretim üssünü korumak için kritik öneme sahiptir.” diye de sözlerine eklemede bulundu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER