Teknoloji

Apple, Google, Intel ve Adobe çalışan transfer davasında uzlaşma için 415 milyon dolar ödeyecek

google-logo-280613

Apple, Google, Intel ve Adobe’nin işe alım sırasında uyguladıkları iddia edilen politikalar nedeniyle açılan davada dört yılın ardından uzlaşma sağlanmıştı. Mahkeme tarafından yayınlanan yeni bir belge ise bu dört büyük şirketin uzlaşma için davacılara ne kadar ödediğini ortaya koyuyor.

Söz konusu belgede tarafların 415 milyon dolarlık bir tazminat bedeli üstünde uzlaştığı belirtiliyor. Bu rakam, daha önce hakim Lucy Koh tarafından reddedilen uzlaşma bedelinin 90.5 milyon dolar üstüne tekabül ediyor. Geçtiğimiz yılki 324.5 milyon dolarlık uzlaşmayı onaylamayan Koh, 380 milyon dolar altındaki bir bedeli kabul etmeyeceğini açıkça dile getirmişti.

2011’de Apple,Google, Intel ve Adobe ile birlikte Pixar, Lucasfilm ve Intuit’in de aralarında bulunduğu bir grup şirket, 2005 ve 2009 yılları arasında birbirlerinin üst düzey yöneticilerini transfer etmeme konusunda anlaşma yaptıkları iddiasıyla dava edilmişti. Daha önce ayrı uzlaşma anlaşmaları imzalayan Pixar, Lucasfilm ve Intuit’in ödediği 20 milyon dolar da hesaba eklenince davacıların kazandığı toplam tazminat miktarı 435 milyon dolara ulaşıyor.Ancak söz konusu rakam, başlangıçta talep edilen 9 milyar doların bir hayli altında kalıyor.

Dava dahilinde kamu erişimine açılan e-posta mesajlarıysa 2005 ve 2009 yılları arasında Apple, Google, Intel ve Adobe’nin tepe yönetimleri arasında neler konuşulduğunu görmek isteyenler için eşsiz bir bilgi kaynağı işlevi görüyor. Söz konusu e-postalarda dönemin Apple CEO’su Steve Jobs ve dönemin Google CEO’su Eric Schmidt’in birbirlerine “uzak durulacak çalışanlar” listeleri gönderdiği görülüyor. Google’ın işe alımda faydalandığı aracı kurumlarla olan ilişkileri de e-postalarda rahatlıkla gözlemlenebiliyor.

İLGİLİ HABERLER