Teknoloji

Apple, Google ve Amazon tabletlerden haksız kârlar elde etmekle suçlanıyor

Bir tabletin dahili hafızası daha geniş bir modelini satın almak için ödenmesi gereken ekstra paranın gerçek sabit disk fiyatlarıyla orantısızlığı dikkatli gözlerden kaçmayan bir gerçek. Bu orantısızlık nedeniyle Apple, Google ve Amazon gibi tablet üreticileri depolama alanı konusunda tüketicilerinden haksız kazanç elde etmekle suçlanıyor.

ipad-air-inceleme-00002

A Which? tarafından hazırlanan bir rapor da müşterilerin daha fazla dahili hafıza için normalden yüksek miktarlar ödediğini ortaya koyuyor. Birleşik Krallık rakamları baz alınarak hazırlanan rapora göre 16 GB iPad Air için 399 pound ödeyen bir müşterinin bu depolama alanını 32 GB’ye çıkarması için bu miktarın üzerine 80 pound daha koyması gerekiyor. Hafıza kartı desteğinin olmaması tüketicileri daha geniş dahili depolama alanlarına yöneltirken, üreticiler için de kâr etmek kolaylaşıyor. A Which?’in raporuna göre dahili hafıza alanını yükseltmek Apple’a sadece 6 pounda mal olurken, şirketin kârı yüzde 1267’yi buluyor.

PC üreticisi Chillblast’ten Ben Miles 16 GB’lık flash hafızaların şu günlerde son derece ucuz olduğuna dikkat çekerken, genel bir kural olarak ekstra 1 GB’ın üreticilere maliyetinin çok düşük olduğunu söyledi ve 16 GB’lık ekstra depolama alanı için bu denli yüksek ücretler talep edilmesini bir ”skandal” olarak tanımladı.

Google ve Amazon cephesinde de durum pek farklı gözükmüyor. Eksta 16 GB depolama alanı için Google 70 pound, Amazon ise 40 pound alıyor. Şirketlerin cihazlarda vadettikleri dahili depolama alanlarının tamamına izin vermemesi de bir diğer sorun olarak göze çarpıyor. Son olarak Samsung Galaxy S4’ün 16 GB dahili hafızalı versiyonunu satın alanlar benzer bir sorunla karşılaşmıştı.

İlgili >> Macworld

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER